ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE STRUČNJAKA:Istanbul bi mogao pogoditi jak zemljotres u kome bi stradalo 100. 000 ljudi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turska se već pet sedmica nosi s posljedicama nakon što je zemljotres magnitude 7,8 koji je pogodio njen jugoistočni dio.

S obzirom na to koliko je ljudi u njemu poginulo te koliko je stambenih objekata stradalo, javnost pritišće vlasti da se pripreme za sličnu katastrofu koja bi mogla zadesiti najmnogoljudniji turski grad Istanbul.

Istanbulu se ne piše dobro. Ako ga u idućih 20 godina ne pogodi veliki zemljotres, svi ćemo biti iznenađeni – rekao je za CNN Celal Sengor.

On je eminentni turski geoznanstvenik i profesor na Istanbulskom tehničkom sveučilištu.

Toliko je blizu. Radi se o vjerovatnosti, ali velikoj – dodao je Sengor.

Turska je jedna od seizmički najaktivnijih regija u svijetu. Mnogi brinu da Istanbul, grad u kojem živi 16 miliona ljudi, za njega nije spreman.

Grad se nalazi na 20 kilometara od Sjevernoanatolijskog rasjeda. To je rasjed koji je doveo do nekoliko razornih potresa, uključujući i onaj magnitude 7,6 koji je 1999. pogodio gradi Izmit.

U njemu je poginulo više od 17 hiljada ljudi. Izmjestio je potres više od 500.000 stanovnika, prenosi Jutarnji list.

Stručnjaci procjenjuju da bi novi potres duž Sjevernoanatolijskog rasjeda mogao doseći magnitudu između 7,2 i 7,8. Time bi mogao devastirati komercijalni i industrijski centar Turske.

Naravno, niko ne može reći kada će se taj potres dogoditi.

Možemo predvidjeti da će se uskoro dogoditi potres te magnitude. No, to je najpreciznija stvar koju možemo reći. Nema načina da ga predvidimo – rekao je Sengor.

Prema studiji Opservatorija Kandilli, naučne institucije za istraživanje potresa, potres magnitude 7,5 koji bi Istanbul pogodio po noći doveo bi do smrtnog stradavanja oko 14.000 ljudi.

Neki stručnjaci kažu da bi broj poginulih bio značajno veći.

Moja je procjena oko 100 hiljada. Bit će to potpuni haos. Ne možete samo razmišljati o direktnim posljedicama potresa već i o onome što će doći poslije. Bit će krađa, požara, epidemija. Bit će to grozno – rekao je Sengor.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.