Vlasnici pasa u Njemačkoj će morati šetati s ljubimcima dva puta dnevno

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izmjenama zakona u Njemačkoj vlasnici pasa bit će obavezni da svoje ljubimce šetaju dva puta dnevno, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

woman 2711279 1280

Pixabay

{module Oglas 1 – 2020}

Ministrica poljoprivrede ove zemlje Julia Klöckner je kao razlog za izmjenu zakona navela to da većina od 9,4 miliona vlasničkih pasa nije dovoljno fizički aktivno ili da ne dobijaju stimulaciju koja im je potrebna, piše britanski dnevni list The Guardian. Pravni akt kojim se reguliše ovo pitanje je nazvan Zakon o psima. Osim navedenog, vlasnicima će biti naloženo da će morati najmanje biti jedan sat u šetnji s psom.

Klöckner tvrdi da su najavljene izmjene zasnovane na novim naučnim istraživanjima koja su pokazala da psi moraju biti “u dovoljnoj mjeri aktivni i u kontaktu sa podsticajima iz okoline”, što se odnosi na ostale životinje, prirodu i ljude. Onima koji budu držali psa dugo vezanim prijeti mogućnost da im se trajno oduzme kućni ljubimac.
{module Oglas 0 – 2020}
“Psi nisu igračke. Oni imaju svoj potrebe koje se moraju uzeti u obzir”, napomenula je ministrica Klöckner.

Zakon bi trebao biti predstavljen sljedeće godine, a već je izazvao veliku raspravu u Njemačkoj. Pojedini su postavili pitanje kako će se kontrolisati primjena ovog zakona. U ovoj državi 19 posto domaćinstava ima psa. Centralna vlast je poručila da će savezne pokrajine biti odgovorne za primjenu zakona.

Međutim, neki su ismijali zakon, a među njima je i stranačka kolegica ministrice, zastupnica vladajuće Demokršćanske stranke (CDU) Saskia Ludwig. Između ostalog, problematizirala je dvodnevno šetanje psa kada su temperature zraka visoke. Pita se kako je to uopće izvedivo.

Vlasniku psa Bärbelu Kleidu je također nejasno kako će se zakon primjenjivati. Njegov sugrađanin Walther Schweiz, također vlasnik psa, je poručio da on nije u mogućnosti da svom psu priušti ništa više od kratke šetnje blizu svog doma.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker