Vijetnam ima 95 miliona stanovnika, ali nijedan smrtni slučaj od COVID-19

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Vijetnamu, zemlji s preko 95 miliona stanovnika, dosad od posljedica zaraze koronavirusom nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, što je svakako privuklo pažnju brojnih svjetskih medija i medicinskih stručnjaka

thumbs b c 70f55ab845a1a891fd2715a79d749da3

{module Oglas 1 – 2020}

Vlasti Vijetnama objavile su da već 96 dan uzastopno u toj zemlji nije zabilježen nijedan domaći slučaj zaraze koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međutim, ova zemlja jugoistočne Azije i dalje bilježi rastući broj uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kako navode lokalni mediji, u utorak je zabilježeno najmanje 12 novih uvezenih slučajeva, čime je ukupan broj slučajeva zaraze u zemlji dostigao 369.

Riječ je o putnicima koji su sletjeli na aerodrom “Van Donn” u sjeveroistočnoj provinciji Quang Ninh. Svi putnici na letu zadržani su u karantinu.

U Vijetnamu se u karantinu, u bolnicama i kućama, trenutno nalazi preko 11.000 osoba, a dosad se od virusa oporavilo 360 pacijenata.

{module Oglas 0 – 2020}

U Vijetnamu, zemlji s preko 95 miliona stanovnika, dosad od posljedica zaraze koronavirusom nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, što je svakako privuklo pažnju brojnih svjetskih medija i medicinskih stručnjaka.

Vijetnam je dobio i pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da svakako može biti primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je pravovremenim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja, stroge karantine te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Sjedinjene Američke Države i Evropu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, izjavio je kako je za njihov uspjeh ključno bilo rano i plansko djelovanje.

“Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, kazao je Park.

Ova država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu COVID-19 koji je brzo implementirao nacionalni plan odgovora na krizu.

Iako su tada imali vrlo mali broj potvrđenih slučajeva, Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantinu, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad su već imale na hiljade zaraženih.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker