Velika Britanija kupila 300 respiratora iz Kine, ljekari tvrde da bi mogli ubiti pacijente

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

fdghrz657

{module Oglas 1 – 2020}

Ljekari su rekli da su ove kineske mašine probelematične pri opskrbljivanju kisikom, da se ne mogu pravilno čistiti, te da imaju nepoznati dizajn i zbunjujući priručnik s uputama. Pri tome, kineski respiratori su napravljeni za upotrebu u ambulantama, a ne u bolnicama, prenosi NBC News.

Velika Britanija nije jedina zemlja koja je naručila respiratore od Kine. Od marta 2020. godine mnoge vlade kupuju više medicinske opreme, a većinu iz Kine, kako bi nadoknadile velike nedostatke u svojim zalihama. Iako je dobar dio ove opreme od vitalnog značaja u borbi protiv pandemije, neki respiratori su neispravni ili neprikladni za upotrebu, upozoravaju britanski ljekari.

Ministri u Velikoj Britaniji trijumfalno su početkom aprila objavili da su kupili 300 respiratora iz Kine koji su dostavljeni u vojnu bazu u Engleskoj.

“Želio bih se zahvaliti kineskoj vladi na njihovoj podršci u osiguravanju tog kapaciteta”, izjavio je na brifingu 4. aprila Michael Gove, visoki član Vlade premijera Borisa Johnsona.
{module Oglas 0 – 2020}
Međutim, devet dana kasnije grupa starijih ljekara i medicinskih radnika upozorila je da 250 ventilatora koje su dobili nisu prikladni za upotrebu u bolnicama. Riječ je o modelima Shangrila 510 koje proizvodi kompanija Beijing Aeonmed Co. Ltd., jedan od glavnih kineskih proizvođača respiratora.

“Nadamo se povlačenju i zamjeni ovih ventilatora sa uređajima koji mogu bolje pomoći našim pacijentima na intenzivnoj njezi”, navodi se u pismu britanskih ljekara.

Oni dodaju da ovi respiratori imaju promjenjivu i nepouzdanu opskrbu kisikom te da je njihova kvaliteta “osnovna”. Futrola od tkanine kod ovih respiratora navodno se ne može pravilno očistiti, što je od velike važnosti pri borbi protiv zaraznog virusa.

Ono što je najvažnije, riječ je potpuno pogrešnom tipu mašine koja nije dizajnirana da stoji pored bolničkih kreveta.

Iz Ministarstva zdravstva Velike Britanije koje je nadgledalo kupovinu respiratora iz Kine, u odgovoru na upite NBC Newsa kazali su da su svjesni zabrinutosti ljekara te da su upoznali proizvođača respiratora o ovim problemima. Ipak, nisu odgovorili na pitanje zašto je odabran ovaj model respiratora i jesu li ljekari upitani za savjet prilikom nabavke. Navodno su svi ovi respiratori stavljeni van upotrebe.

Iz kompanije Beijing Aeonmed Co. Ltd također nisu željeli odgovoriti na detaljna pitanja NBC-ja o ovim modelima respiratora, kao ni gdje se izvoze u svijetu.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex