U Turskoj koronavirus pobijedila 107-godišnja starica

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Havahan Karadeniz se prije sedam dana javila u bolnicu zbog kašlja i visoke tjelesne temperature

thumbs b c 76b7dc8f2771946aa98843cdc2152fa1{module Oglas 1 – 2020}

Havahan Karadeniz, 107-godišnjakinja iz Turske, pobijedila je koronavirus i otpuštena je iz bolnice u Istanbulu gdje se liječila, javlja Anadolu Agency (AA).

Karadeniz se prije sedam dana javila u bolnicu zbog kašlja i visoke tjelesne temperature. Nakon urađenih testova, bila je pozitivna na koronavirus.

Nakon hospitalizacije, uspješno je izliječena i puštena kući. Po nju je došao je u bolnicu došao Melih Cirag, unuk njenog praunuka. Ispraćena je aplauzom medicinskog osoblja.

Prof. dr. Ozgur Yigit, glavni ljekar istanbulske Bolnice za obuku i istraživanje, podsjetio je da je i Turska, kao i cijeli svijet, pogođena pandemijom koronavirusa.

{module Oglas 0 – 2020}

Rekao je da se bore s virusom trenutnim metodama liječenja.

Objašnjavajući da ne mogu čekati konačnu metodu liječenja, Yigit je kazao da imaju efikasne lijekove za ovaj virus i da je liječenje moguće ukoliko se primjenjuju odgovarajući tretmani s tačnim dijagnozama.

Yigit je naglasio da je najbolji tretman “izolacija, boravak kod kuće i održavanje društvene distance”, kako je rekao i ministar zdravlja Fahrettin Koca. Istakao je i važnost poštivanja mjera zaštite.

Yigit je objasnio da bolnice rade 24 sata dnevno za zaražene i da se više od 90 posto tih pacijenata može liječiti odgovarajućim tretmanom.

Navodeći da cijeli tim naporno radi na tome da ozdrave pacijenti koji dođu u njihove bolnice, Yigit je izjavio da su otpustili i Havahanu Karadeniz nakon njenog liječenja.

“Nakon ozdravljenja iz bolnice smo otpustili i pacijenta od 98 godina i do sada smo u liječenju uspješni bili kod još nekih pacijenata slične starosne dobi. Pacijent je došao prije sedam dana s kašljem i visokom temperaturom. Uz odgovarajuću terapiju sada je otpušten, ali pod uslovom da se pridržava mjera izolacije kod kuće”, pojasnio je Yigit.

{module Oglas 2 – 2020}

Melih Cirag je kazao da Karadeniz u identifikacionim dokumentima ima 98 godina, međutim, kasnije je upisana u rodni list, jer je stvarna starost 107 godina.

I otac Meliha je bio pozitivan na koronavirus.

“Zbog sumnje i njenih simptoma, Havahan smo dovezli u bolnicu. I ona je bila pozitivna. Zbog njenih godina odmah je hospitalizirana”, pojasnio je Melih.

Havahan je jako zadovoljna uposlenicima bolnice i odnosom prema njoj.

“Bolnica i uposlenici su dobri. To ću svima reći”, kazala je 107-godišnjakinja koja je pobijedila koronavirus.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.