U Nemačkoj se psi obučavaju za otkrivanje COVID-19

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U okviru projekta kojeg zajednički sprovode nemačka vojska i Fondacija Veterinarskih fakulteta u Hanoveru stručno osoblje obučava pse u Centru za obuku pasa u gradu Ulmenu kako bi u ljudskoj pljuvačci mogli detektovati koronavirus

thumbs b c 0157d15ba722f312db7d5c62df07913e

{module Oglas 1 – 2020}

Nemačka vojska obučava pse za otkrivanje nove vrste koronavirusa kod ljudi, piše njemački magazin “Der Spiegel”, a prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru projekta kojeg zajednički sprovode nemačka vojska i Fondacija Veterinarskih fakulteta u Hanoveru stručno osoblje obučava pse u Centru za obuku pasa u gradu Ulmenu kako bi u ljudskoj pljuvačci mogli detektovati koronavirus.

U obuci učestvuje ukupno deset pasa – nemačkih ovčara, španijela i retrivera.

Ideja za projekat pojavila se budući da ovi psi ne samo da mogu otkriti eksploziv ili drogu iz molekularnog sastava mirisa, već i osjetiti razne vrste tumora i hipoglikemiju u dijabetičara

{module Oglas 0 – 2020}

Nemački istraživači, uključeni u ovo istraživanje, optimistični su i očekuju na kraju pozitivan ishod projekta.

Iz Centra za obuku pasa kazali su da sve ide po planu i da se projekat sprovodi uspešno, napominjući da će dosta konkretnije rezultate imati u narednih nekoliko sedmica.

Najmanje 300 nemačkih vojnih pasa širom sveta koristi se za otkrivanje eksploziva, droga i minskih sredstava.

Ipak, kako su pokazale dve naučne studije, postoji rizik da se i psi inficiraju budući da, iako u dosta retkim slučajevima, kućni ljubimci takođe mogu da se zaraze virusom preko ljudi.

Osim u Nemačkoj, pse u još nekim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Finska i Velika Britanija, obučavaju za otkrivanje COVID-19. Osim putem pljuvačke, virus se može detektovati i pomoću urina i znoja. (trt)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker