U Evropi značajno smanjeno zagađenje zraka zbog restrikcija u vrijeme pandemije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Većina Evropljanja je trenutno pod restrikcijama i ograničena na svoje domove s ciljem sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, a rezultat toga je znatno čišći zrak.

fgbhz567z56

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Karantin je direktno utjecao na drastično smanjenje cestovnog i zračnog saobraćaja, kao i poslovnih aktivnosti širom Evrope, a rezultat je veliko smanjenje zagađenja iznad većih gradova. To dokazuju u nove fotografije koje je objavila Evropska svemirska agencija, a sličan efekt je zabilježen širom SAD-a i Kine.

Utjecaj restrikcija vezanih za pandemiju na kvalitet zraka je nevjerovatan, a u nekim dijelovima Evrope nivo zagađenja je dvostruko manji.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Međutim, dok je ovaj kratkoročni efekt pozitivan, eksperti upozoravaju da trenutna situacija nije rješenje.

“Dugoročno rješavanje problema kvaliteta zraka zahtjeva ambiciozne politike i investicije. Trenutna kriza i njeni brojni utjecaji na naše društvo rade protiv onoga što pokušavamo postići, a to je dobro kontrolisana tranzicija ka održivom društvu”, izjavio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor Evropske agencije za okoliš.

Opservacije ESA-inog satelita Copernicus Sentinel-5P pokazuju jasno smanjenje zagađenja. Primjera radi, koncentracija azotnog dioksida u italijanskoj provinciji Bergamo koja je u potpunosti paralizovana pandemijom, bila je prošle sedmice manja za 47 posto u odnosu na isti period prošle godine. U Rimu je zabilježeno smanjenje od 26 do 35 posto.

Slični efekti su prisutni i u SAD-u posebno u državi Washington oko Seattlea te u većem dijelu Californije.

Kvalitet zraka se u februaru povećao u Kini za 21,5 posto.
{module Oglas 2019 – U članku 2}
Naučnici tvrde da radikalno smanjenje zagađenja zraka može spasiti živote. Bolji kvalitet zraka u Kini bi mogao spasiti između 50.000 i 75.000 života ljudi od preuranjene smrti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex