”U drugom talasu virus bi mogao da napadne SASVIM DRUGAČIJOM SNAGOM” – Kako se Nemačka VEĆ SADA sprema za povratak korone u septembru?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok postepeno ublažava mere uvedene radi suzbijanja epidemije virusa SARS-CoV-2 Nemačka istovremeno preduzima mere za poboljšanje kapaciteta za borbu protiv očekivanog drugog talasa zaraze.

fdghjklkjdjkuličoć

{module Oglas 2 – 2020}

Uz pomoć nemačke vojske renovira se berlinski sajamski izložbeni prostor kako bi za nekoliko nedelja bio pretvoren u bolnicu, koja će moći da primi 1.000 pacijenata.

Kancelarka Angela Merkel stalno ponavlja da Nemačka ne treba da se odmara na lovorikama uprkos činjenici da je stopa rasta infekcije opala, a virolog Kristijan Drosten iz čuvene berlinske Bolnice “Šarite” upozorava da bi virus u novom talasu, koji se najčešće najavljuje za septembar, mogao da napadne “sasvim drugačijom snagom”.

Virus će nastaviti da se širi narednih nedelja i meseci – rekao je Drosten za javni servis NDR i dodao da će drugi talas biti opasan zbog toga što će se javljati “svuda u isto vreme”.

Zbog toga Nemačka, koja uživa međunarodno priznanje zbog sveobuhvatnog sistema testiranja, ali i bolničkih kapaciteta, i dalje ulaže pozamašne resurse u povećanje broja kreveta opremljenih respiratorima.

{module Oglas 1 – 2020}

U univerzitetskoj bolnici u Ahenu, blizu holandske granice, već je spremno više desetina kreveta za novi talas infekcije. Prilikom poslednjeg prebrojavanja, utvrđeno je da je od ukupno 32.000 kreveta za intenzivnu negu slobodno skoro 13.000. Nemačka je od početka krize imala znatno više kreveta sa respiratorima od evropskih komšija (33,9 na 100.000 stanovnika, naspram 8,6 u Italiji i 16,3 u Francuskoj).

Nakon izbijanja epidemije, Nemačka je, osim toga, drastično proširila kapacitete za intenzivnu negu i pregled i spremna je za mogući novi talas.

{module Oglas 0 – 2020}

– Planiramo da nam narednih meseci 20 odsto raspoloživih kreveta sa respiratorima ostane prazno, a cilj nam je da oslobodimo još 20 odsto u roku od 72 sata – ukoliko izbije novi talas – izjavio je za AFP Gerald Gas, predsednik Udruženja nemačkih bolnica (DKG).

Stopa smrtnosti od korona virusa u Nemačkoj trenutno iznosi 3,5 odsto, a prema najnovijim podacima, ima 150.383 potrvrđena slučaja infekcije i 5.321 umrlih. Broj je i dalje u porastu, ali je ipak znatno niži nego u zemljama poput Španije i Italije, gde stopa smrtnosti iznosi oko deset odsto.

Budući da se tek očekuje preopterećenost zdravstvenog sistema, Gas je pozvao bolnice da se polako vrate lečenju pacijenata čije je lečenje prekinuto zbog krize, jer se smatralo da nije toliko hitno da im se pomogne.

Korak po korak

Aktuelna strategija Berlina je postepeno vraćanje na normalno stanje, uz testiranje stotina hiljada ljudi nedeljno. Angela Merkel je izjavila da je cilj povratak fazi kada je broj infekcija bio dovoljno mali da bi lanac kontakata mogao da se prati, te izoluju potencijalno zaražena lica kako bi se sprečilo da zaraza bukne na drugom mestu. Sa tim ciljem, u narednih nekoliko nedelja planirano je predstavljanje aplikacije za traženje kotnakata. Maske su obavezne u javnom prevozu širom zemlje, a u pojedinim pokrajinama i u prodavnicama.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.