Turska razvila detaljan plan za turiste: Na aerodromima obavezne maske, mjerenje temperature…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske pokrenulo je program certifikacije zdravog turizma koji će se primjenjivati od ljetne sezone 2020.

coronavirus turska 3 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Certifikacija zdravog turizma, koja se izdaje pod direkcijom Ministarstva kulture i turizma, uz učešće Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova, i u saradnji sa svim interesnim grupama u sektoru, pokriva širok spektar mjera koje će biti poduzete u vezi s prijevozom, smještajem, zdravstvenim stanjem zaposlenih u objektima i zdravstvenim stanjem putnika.

Ovaj certifikat, koji će dodjeljivati međunarodne institucije za certifikaciju, garantovat će ispunjenje visokih zdravstvenih i higijenskih zahtjeva u aviokompanijama, na aerodromima i u drugim prijevoznim, smještajnim i prehrambenim objektima.

Mehmed Nuri Ersoj, ministar kulture i turizma Republike Turske, dao je sljedeću izjavu u vezi s programom certifikacije:

{module Oglas 0 – 2020}

“Turska je cijelom svijetu bila uzor u prethodnom periodu, sa svojim dobro uhodanim zdravstvenim sistemom i infrastrukturom, kao i primijenjenim metodama liječenja. Ovaj program certifikacije pokazuje da će Turska preuzeti pionirsku ulogu u pogledu određivanja pravca za normalizaciju turizma. Globalne mjere karantina, koje su bile preduzete zbog COVID-19, usput prouzrokujući jedinstvene razvoje širom svijeta, danas su postale fleksibilnije, a sam turistički sektor ima važnu ulogu u smislu povratka u normalne tokove funkcionisanja. Naš program certifikacije će osigurati da naši gosti u Turskoj provode svoje odmore sigurno i bezbrižno i da se osjećaju ugodno tokom svoje posjete. Program obuhvata i preventivne i zaštitne korake koji uključuju zračni, morski i kopneni prijevoz, dolazne luke, sve sadržaje za odmor, zdravstveno stanje zaposlenih u industriji, kao i samih turista. Ohrabrit ćemo sve naše prijevozne i smještajne kapacitete da preduzmu sve mjere predostrožnosti za zdrav odmor kroz dobijanje ovih certifikata”.

Program certifikacije zdravog turizma sastoji se od 4 glavna stuba

Program certifikacije se zasniva na 4 stuba: “Zdravlje i sigurnost putnika”, “Zdravlje i sigurnost zaposlenog”, “Predostrožnosti preduzete u objektima” i “Predostrožnosti preduzete u pogledu prijevoza”.

“Zdravlje i sigurnost putnika” obuhvata mjere predostrožnosti koje je potrebno primijeniti u odnosu na putnike od trenutka dolaska pa sve do odlaska. To uključuje:

{module Oglas 2 – 2020}

zabranu putnicima da bez maske uđu u odgovarajuće terminale, pružanje besplatnih maski putnicima, primjenu termičkih kamera i mjerenja tjelesne temperature na ulazu u zgrade terminala, pripremu tepiha za dezinfekciju i kabina za dezinfekciju, i, ukoliko je potrebno, primjenu potrebnih protokola za putnike koji su dijagnostifikovani kao rizična grupa u pogledu putovanja.

“Zdravlje i sigurnost zaposlenog” pokriva mjere predostrožnosti u pogledu osiguravanja fizički i psihički zdravog osoblja u objektima za prijevoz, smještaj i prehranu. Procedure poput higijenskih i sanitarnih obuka osoblja, psihološke podrške, osiguravanja potrebne higijenske/zdravstvene opreme, kontrole osoblja kako termičkim kamerama, tako i termometrima, planiranje smjena, održavanje sastanaka i redovnih zdravstvenih pregleda osoblja, itd. su sve neophodni standardi koji obuhvataju i druge odredbe uključene u ovaj segment.

“Predostrožnosti preduzete u objektima” obuhvataju korake koje je potrebno preduzeti da bi se spriječilo izbijanje epidemije. Radi sprečavanja takvih slučajeva, procedure koje treba da sprovedu smještajni i prehrambeni objekti su definisane u okviru ovih certifikata. Certifikacija osigurava sprovođenje i kontrolu mjera poput socijalnog distanciranja, kontakata i izolacije, koji su neophodni radi kontrole širenja pandemije unutar osoblja koje radi u takvim objektima.

“Predostrožnosti preduzete u pogledu prijevoza” uključuju određene mjere i propise za zračni, kopneni i pomorski saobraćaj. Obuka osoblja, potvrda o imunitetu osoblja, sterilizacija vozila i uređenje sistema za prijevoz putnika prema standardima sigurne udaljenosti definisani su u okviru certifikata.

Ministar Ersoj naglasio je osjetljivost i značaj koji su dati ovoj temi u vezi s programom certifikata i datumima po pitanju normalizacije procesa koja slijedi poslije COVID-19 sljedećom izjavom:

“Završili smo pandemijske protokole i protokole certifikacije u pogledu aerodroma, domaćih aviokompanija, autoputeva i turističkih objekata još 4. maja 2020. Također, tokom maja planiramo da počnemo primjenu procesa certifikacije za hotele. Počet ćemo objavljivanje popisa objekata koji posjeduju takav certifikat 1. juna 2020. godine putem svih raspoloživih kanala, uključujući i web-stranicu našeg ministarstva. Mi, kao Republika Turska, djelujemo s osjećajem odgovornosti, kako bismo osigurali da se, kako naši građani, tako i naši gosti koji dolaze u našu zemlju, osjećaju ugodno tokom posjete. Postoji poslovica koja govori o gostoprimstvu turskog naroda: ‘Naša vrata za goste uvijek su otvorena!’. Oduvijek smo to uzimali kao princip kojim smo se vodili i nastavit ćemo da preduzimamo potrebne akcije zasnovane na ovom principu”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker