Svaki četvrti stanovnik Njemačke ima strano porijeklo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Svaki četvrti stanovnik Nemačke ima strano poreklo, većinom povezano sa nekom evropskom zemljom, pokazuju statistički podaci koje danas prenosi Dojče vele.

jklguiouioz8

{module Oglas 1 – 2020}

Nemačka ima preko 83 miliona stanovnika, a 26 odsto ih ima takozvano “migrantsko poreklo”, objavio je Nemački ured za statistiku na temelju mikrocenzusa za 2019. godinu.

Ukupno to čini više od 21 milion stanovnika koji su ili rođeni u inostranstvu, ili imaju barem jednog roditelja koji je rođen izvan Nemačke i ima (ili je imao) neko drugo državljanstvo.

Među njima je oko 238.000 iz Srbije, dok je više od 232.000 poreklom sa Kosova. Od drugih zemalja iz regiona najviše je onih iz Hrvatske, 415.000, dok ih je iz Bosne i Hercegovine 203.000, piše Beta.

U odnosu na prethodnu godinu to predstavlja porast stanovnika Nemačke sa stranim poreklom od 2,1 odsto, ali je u poređenju sa prethodnim godinama to najmanje procentualno povećanje te grupe građana u poslednjih deset godina.

{module Oglas 0 – 2020}

Više od 11 miliona građana sa migracionim poreklom ima nemačko državljanstvo i više od pola njih ga je dobilo rođenjem, dok je njih 23 odsto primljeno u državljanstvo nakon dolaska u Nemačku i boravka određenog broja godina u zemlji.

Jednako je velik procenat i tzv. “kasnih useljenika” osoba koje imaju pravo dolaska i naseljavanja u Nemačku jer su neki njihovi davni preci jednom odatle otišli u neku drugu zemlju. Najviše takvih slučajeva ima u Rusiji, pa ne čudi da je procentualno po broju doseljenika u Nemačku Rusija na trećem mestu sa 7 odsto, odmah iza Turske (13 odsto) i Poljske (11 odsto).

Od ukupnog broja ljudi sa stranim poreklom je njih skoro 14 miliona (65 odsto) došlo iz neke druge evropske zemlje, većinom iz neke od zemalja članica Evropske unije. Tu se pre svega ističu Poljska, Rumunija i Bugarska.

Iz Azije ih je poreklom 4,6 miliona, a oko milion ih korene ima u Africi. (Beta)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker