Strašni rezultati istraživanja: Dezinformacije o COVID-19 odnijele stotine života

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U prva tri mjeseca ove godine najmanje je 800 ljudi širom svijeta umrlo zbog dezinformacija o koronavirusu, objavili su naučnici.

filipini koronavirus covid

EPA-EFE

{module Oglas 1 – 2020}

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, oko 5.800 ljudi hospitalizirano je zbog posljedica vjerovanja u lažne informacije na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Mnogi su preminuli nakon što su pili metanol ili sredstva za čišćenje na bazi alkohola pogrešno vjerujući da ti proizvodi štite odnosno liječe od virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da se epidemija lažnih vijesti odnosno “infodemija” povezana s COVID-19 širi jednako brzo kao i sam virus, a teorije zavjere, glasine i stigmatizacija u društvu oboljelih doprinijeli su smrti i ozljedama ljudi.

{module Oglas 0 – 2020}

Mnoge su žrtve slijedile savjete koji su nalikovali vjerodostojnim zdravstvenim savjetima – poput toga da se konzumiraju velike količine češnjaka i gutaju velike količine vitamina kao način sprečavanja zaraze, navode autori studije.

Drugi su konzumirali napitke poput kravljeg urina.

Takvo ponašanje moglo je imati ozbiljne posljedice po zdravlje tih ljudi, upozorili su naučnici, prenosi Hina.

Zaključuju da je na međunarodnim tijelima, vladama i društvenim mrežama da se bore protiv epidemije lažnih informacija.

Tehnološke tvrtke koje upravljaju društvenim mrežama izložene su kritikama da sporo i nedostatno reagiraju na taj problem, a i zakonodavna tijela spora su u reguliranju odgovornosti za širenje lažnih vijesti.

Prema istraživanju koje je proveo BBC, pronađene su veze između dezinformacija o virusu i napada, paleža ili smrti.

Glasine koje su se širile internetom u Indiji dovele su do napada rulje na žrtve ili masovnih trovanja u Iranu.

Telekomunikacijski inženjeri doživjeli su prijetnje i napadani su, a telefonski stupovi zapaljeni su zbog teorija zavjere koje se šire internetom.

{module Oglas 2 – 2020}

Društvene mreže omogućile su prevarantima da iskoriste pandemiju prodajući neučinkovita sredstva protiv virusa pa su ljudi uplaćivali novac za “čudesne mineralne preparate”, a dobijali razvodnjeni izbjeljivač.

S približavanjem dana kad će se pojaviti na tržištu prva cjepiva protiv koronavirusa koji uzrokuje COVID-19 protivnici cijepljenja mogli bi putem društvenih mreža uvjeravati ljude da se ne cijepe.

Koristi od cijepljenja mogle bi biti potkopane dezinformacijama, upozoravaju liječnici.

Uprkos tome što društvene mreže sada uklanjanju ili označavaju kao netačne sve dezinfromacije o koronavirusu, nedavna anketa u SAD pokazala je da 28 posto Amerikanaca vjeruje da američki milijarder Bill Gates želi uz pomoć cjepiva u ljude usaditi mikročipove.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker