Španija će prva na svijetu testirati četverodnevnu radnu sedmicu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Španija uskoro započinje probni period četverodnevne radne sedmice koju je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais, a do sada nijedna zemlja to nije uradila.

Ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, Španija bi mogla postati i jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj je implementiran sistem rada od samo četiri dana u sedmici, piše The Guardian.

Testiranje ovog pilot-projekta počet će na jesen, trajat će tri godine i u njega će biti uloženo 50 miliona eura kako bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik.

Stranka Mas Pais se nada da će u cijeloj državi vidjeti rezultate koje je postigla španska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vrijeme rade samo četiri dana u sedmici: “U ovoj kompaniji primjetno je smanjenje izostanaka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su dosta sretniji”.

Vrijedi naglasiti i da nisu svi zadovoljni ovom idejom, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji istakao je kako se država nalazi u najvećoj recesiji od građanskog rata te kako izlazak iz krize koju je donijela pandemija zahtijeva više rada, a ne manje.

No Mas Pais nastavlja sa svojom inicijativom: “Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomjerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posljedice na mentalnom zdravlju. Četverodnevna sedmica bila bi dobra za privredu, za radnike i za okoliš. Šta tu nije kako treba?”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex