Saudijska Arabija će graditi osmostrani plutajući grad u Crvenom moru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Saudijska Arabija je najavila svoj najnoviji ambiciozni projekat, izgradnju osmostranog grada imena Oxagon koji će plutati na Crvenom moru. Oxagon će se nalaziti na rubu Neoma, novostvorene regije na sjeverozapadu države koja će biti 33 puta veća od New Yorka.

U dramatičnom, ali nejasnom promotivnom videu za Oxagon koji je Neom objavio na Twitteru se navodi da će Oxagon biti najveća plutajuća struktura na svijetu i biti “dom za prvu potpuno automatiziranu luku i integrirano logističko čvorište na svijetu”.

Međutim, nisu kazali koliko će koštati projekat niti kako će grad ostati na površini.

Crveno more je jedna od najprometnijih trgovačkih ruta na svijetu, kroz koju svake godine prolazi 10 posto ukupne globalne trgovine.

Neom je zamisao saudijskog princa Mohameda bin Salmana i vodeći projekat njegovog 13-godišnjeg plana za modernizaciju konzervativnog kraljevstva, nazvanog “Vizija 2030”.

Neom će finansirati Kraljevski fond za javna ulaganja (PIF), a prijestolonaslednik Muhamed je predsednik i Neoma i PIF-a.

U izjavi koju je u utorak prenijela Saudijska novinska agencija, Mohamed je rekao: “Oxagon će biti katalizator ekonomskog rasta i raznolikosti u Neomu i kraljevstvu, dodatno ispunjavajući naše ambicije u okviru Vizije 2030.”

“To će doprinijeti regionalnoj trgovini i trgovini Saudijske Arabije i podržati stvaranje nove žarišne tačke za globalne trgovinske tokove. Drago mi je to vidjeti”, poručio je princ.

Najava Oxagona prati ranije objave drugih ambicioznih projekata širom Saudijske Arabije poput grada bez ugljika koji prolazi kroz regiju Neom, tematskog parka izgrađenog na vrhu napuštene naftne platforme u Arapskom zaljevu, kao i neprofitnog grada princa Mohameda Bin Salmana.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
2 godina ranije

Nemam komentar za bolesne umove i njihove nebuloze

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex