Samoubistva u britanskoj vojsci: Većina se borila u Afganistanu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U posljednja dva mjeseca 14 britanskih vojnika počinilo je samoubistvo, piše britanski Times.

britasnki vojnici reuters

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Britanski list The Times piše da je 14 britanskih ratnih veterana, od kojih je većina učestvovala u ratu u Afganistanu, počinila samoubistvo u posljednja dva mjeseca.

List navodi da je stopa samoubistava porasla među britanskim veteranima koji su učestvovali u najkrvavijim borbama u Afganistanu.

Veliki broj vojnika koji su izvršili samoubistvo bili su uključeni u operaciju “Herrick” (kodno ime britanske vojne operacije u Afganistanu) između 2002. i 2014. godine.

Johnny Mercer, britanski državni ministar za pitanja veterana, izrazio je zabrinutost u intervjuu za časopis zbog visoke stope samoubistava među vojnicima koji su učestvovali u afganistanskim bitkama.

Mercer je dodao da će nedavni talas samoubistava ubrzati realizaciju programa liječenja i podrške veteranima, koji bi trebao početi u aprilu.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Pojava zabilježena i u američkoj vojsci

Britanski ministar je spomenuo i samoubistva više od 120 vojnika tokom 2018. i 2019. godine, bez iznošenja više detalja.

Samoubistvo je pojava i u redovima američke vojske, pa je tako The New York Times u jednom od svojih uvodnika prošle godine otkrio da su samoubistva u američkoj vojsci premašila broj vojnika poginulih u ratovima.

Carol Giacomo, članica uredničkog kolegija ovog lista, kaže da je više od 45.000 veterana ili na službi u američkoj vojsci počinilo samoubistvo u proteklih šest godina, što je oko 20 samoubistava dnevno, odnosno više od ukupnog broja poginulih američkih vojnika u borbama u Afganistanu i Iraku.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker