Prognoze epidemiologa: Veći dio Evrope za nekoliko sedmica će zadesiti italijanski scenarij

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

hjkjhgfdhjkhjhgfg

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Matematički modeli koje su epidemiolozi razvili za praćenje virusa pokazuju oštru putanju zaraze u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Španija, koja je u petak proglasila vanredno stanje, pokazala je zabrinjavajući eksponencijalni rast, kazali su stručnjaci. Sličan scenarij mogao bi zadesiti i SAD, ali predviđanje otežava nedovoljno rasprostranjeno testiranje. Jedan model, za Američku asocijaciju bolnica, predviđa najgori mogući scenario, ona sa stotinama hiljada smrtnih slučajeva.

Italija je otprilike dvije sedmice ispred Velike Britanije i ostatka Evrope, istakli su stručnjaci. Promatranja epidemiologa pokazuju da se infekcija, ukoliko se ne kontroliše, udvostručava otprilike svakih peta dana, a zaraženi pojedinci u prosjeku mogu prenijeti virus na oko 2,5 osobe. To znači da bi zemlja poput Španije za mjesec dana mogla imati 25.000 zaraženih pojedinaca.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Uprkos zatvaranju škola, granica i proglašavanju vanrednih situacija, neki stručnjaci brinu da vlade ne čine dovoljno za smanjenje stope prijenosa, a zbog izostanka hitnosti gubi se dragocjeno vrijeme.

Stručnjaci za zarazne bolesti kažu daje moguće da se broj slučajeva na sjevernoj hemisferi poveća u martu, a zatim počne da opada, ako se koronavirus pokaže sezonskim, kao obična gripa.

Alexander Kekule, njemački virolog koji predvodi Institut za medicinsku mikrobiologiju na Univerzitetu u Halleu, kazao da nije sve izgubljeno za zemlje koje se suočavaju sa naglim porastom oboljelih.

Rekao je da se može napraviti ogromna razlika ukoliko se djeluje unaprijed, umjesto da se reaguje na brojke koje sedmicama zaostaju za slikom na terenu.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Izvor:Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex