Novi futuristički radiotelevizijski toranj u Istanbulu “nadgleda” Evropu i Aziju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Istanbul je dobio novi futuristički radiotelevizijski toranj, koji izgleda kao da je s druge planete.

Toranj visok 369 metara dizajnirala je kompanija Meike Altinisik Architects (MAA), a njegova silueta se mijenja kada ga gledate iz različitih uglova, odnosno iz različitih dijelova grada. Osim toga, oni koji se popnu na toranj mogu vidjeti i Evropu i Aziju.

Impresivna građevina sadrži oko 125 transmitera za emitovanje, a u njoj se nalazi i dvospratni restoran te terasa za posmatranje panorame ogromne metropole kao što je Istanbul.

U tornju se organizuju izložbe, a dio njega su kafić, medijski prostori i drugo. Liftovi su postavljeni s vanjske strane strukture i podižu posjetitelje na visinu od 180 metara. Na vrhu tornja je čelični jarbol visok 145 metara, koji podupire betonsko jezgro visoko 203 metra. Sve u svemu, ako se uzme u obzir nadmorska visina, vrh tornja dostiže 589 metara.

Naravno, prilikom dizajniranja i izgradnje je u obzir uziman utjecaj vjetra, tako da su obavljena testiranja kako bi se osigurala stabilnost.

Toranj predstavlja spoj inovativne arhitekture i inžinjerstva, a njegov cilj je da predstavlja osjećaj kretanja i promjene koje valovita brda, kultura i topografija Istanbula utjelovljuju.

Kada je riječ o telekomunikacijama, toranj je u funkciji od novembra 2020. godine, a javnosti će vrata otvoriti ovog proljeća.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker