Njemačka razmatra uvođenje obaveznog testiranja na koronavirus za one koji se vraćaju s odmora

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Njemačka razmatra uvođenje obaveznog testiranja na koronavirus za sve one ljude koji se u ovu zemlju vraćaju s godišnjih odmora iz država koje se smatraju rizičnim područjem zbog koronavirusa. Ovakvi planovi su uslijedili nakon što je i u Njemačkoj porastao broj zaraženih.

fghrt7z5674

{module Oglas 1 – 2020}

Reuters piše da je o ovoj mogućoj odluci govorio ministar zdravlja Njemačke Jens Spahn naglašavajući kako će vlada poduzeti sve kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, ali je naglasio da će se uz sve to morati poštovati osnovna ljudska prava.

“Trenutno provjeravamo da li je legalno i moguće zahtijevati od nekoga da radi test jer bi to moglo biti u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima”, kazao je Spahn.

Shodno navedenom, Spahn koji pripada konzevativcima kao i Angela Merkel dodao je da su sudovi u Njemačkoj ispitali sve mjere koje se donose zbog koronavirusa kako upravo ne bi došlo do kršenja ljudskih prava.

Spahn i njegove kolege iz 16 njemačkih država su se složili da će svim ljudima koji se u Njemačku vraćaju nakon godišnjih odmora, ponuditi besplatno testiranje na dobrovoljnoj bazi.
{module Oglas 0 – 2020}
To znači da će osobe koje dolaze iz rizičnih zemalja, a među kojima su trenutno SAD, Brazil i Turska odmah biti testirani, a u roku od tri dana osobe koje dolaze iz drugih država.

Ova odluka se odnosi na državljane Njemačke, a turisti koji posjete ovu zemlju iz visokorizičnih država neće morati biti 14 dana u karantinu ukoliko test pokaže da nemaju koronavirus.

Njemačka se do sada najbolje izborila s koronavirusom za razliku od većine zemalja, a sve zahvaljujući ranom i obimnom testiranju.

Međutim, na internetu su se pojavili videosnimci neodgovornog ponašanja njemačkih turista u Španiji što je izazvalo dodatnu zabrinutost da su ljudi na odmoru izloženi povećanom riziku od zaraze i da bi virus mogli donijeti kući.

Također, broj novozaraženih u Njemačkoj se u petak naglo povećao na 815, pokazali su podaci Instituta Robert Koch i to je najveći porast slučajeva od sredine maja. U subotu je taj broj nešto manji, ali i dalje visok i riječ je o 781 osobi.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je također u petak izvijestila o rekordnom porastu broja zaraženih koronavirusom na globalnom nivou. (Klix)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker