“LJUBAVI, NE ŽELIM DA UMREM” Poznati sportista (33) potpisao papire za eutanaziju, a onda se predomislio: SVI SE MOLE DA POŽIVI DO NOVEMBRA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jan “Honzik” Kavalir (33 godine) pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u terminalnoj fazi. Bivši sportista je u petak, 19. aprila, bio zakazan za asistiranu eutanaziju u Švajcarskoj, ali je odustao od zakonske procedure u Kantonu, za koju je platio 13.000 evra, nakon što ga je njegova supruga Martina (35 godina) obavestila da je trudna.

Jan, bivši sportista, kondicioni trener i novinar časopisa „Muscle&Fitness”, poreklom iz Kutne Hore u Češkoj, već 7 godina se bori sa neizlečivom amiotrofičnom lateralnom sklerozom, više ne može da se kreće i govori, komunicira samo očima. Upoznao je svoju suprugu Slovakinju Martinu (35), uspešnu triatlonkinju u maju 2017. Zaprosio je tri godine kasnije, odmah na kraju trke.

Udala se za njega uprkos bolesti

Uprkos svim preprekama, Jan, koji je počeo da razvija simptome ALS-a, i Martina su se venčali 2021. Žena je bila potpuno svesna svih okolnosti. U septembru je počeo da ima problema sa rukama, posebno sa hvatom. Od Božića 2017. znali smo da je ALS, dijagnoza nam je potvrđena u martu 2018. u Pragu.

“To što sam se udala za njega nije bila žrtva, već prirodan iskorak iz ljubavi. Volim ga”, rekla je Martina za medije.

Njegova bolest se pogoršala, pa je prošlog leta rešio da sa ovog sveta ode uz pomoć medicinski potpomognute eutanazije. Martina je za njega prikupila potrebne dokumente u Švajcarskoj, gde je procedura legalna.

Želeo da ode na eutanaziju pre leta

“Bilo je strašno. Odjednom momak od 90 kilograma, sportista, trener, nekontrolisano se sapliće po betonu, razbija glavu… Onda je počeo da pada niz stepenice. Suočila sam se sa stvarnošću i morala sam da prihvatim da se neće izlečiti. Jan je trebalo da krene 17. aprila ujutru ka Švajcarskoj. Nije želeo da umre u leto, kada je svet veseo, šaren, lep. Bilo bi mu teže da ode. Hteo je zimske mesece, ali poslednji mogući datum je bio april. U isto vreme, on je želeo je da vidi svoje omiljene stvari, na primer MMA mečeve, od 13. aprila“, priseća se Martina.

Kako kaže, tokom planiranja počeo je da se oprašta sa svima, a onda su saznali da je Martina u drugom stanju.

“Bilo je emocija poslednjih dana, moj Honza se oprostio sa svima. Proverila sam rezervaciju u hotelu u Švajcarskoj, razgovarala sa klinikom, da li su sva dokumenta tu. Ali dobila sam telefonski poziv i saznala da sam posle godina pokušaja trudna. Bio je to lud trenutak i briznula sam u plač“, opisala je Martina uznemirujuće trenutke”, kaže Martina.

“Dušo, ne želim da umrem”

Dugo je razmišljala da li da mu to saopšti ili ne. Ipak, donela je odluku da to učini. Jan je isprva želeo da nastavio po planu, ali je ipak odlučio da odgodi odlazak u Švajcarsku.

“Rekla sam mu da ne znam da li je to za njega, ali sam ipak želela da mu dam još jedan “scenario”. U početku je odbio, rekao je “Izvini, to je moj život i želim da ga završim, odlazim!“. Takođe je želeo da umre da bi meni omogućio da ponovo živim normalnim životom. Nakon što sam mu rekla za devojčicu, njegov odgovor je bio “Dušo, ne želim da umrem!“, ispričala je ona.

Kako kaže, kada se radi o eutanaziji, uvek je mogao da odustane od nje u svakom trenutku.

“Znao je da čak i nakon što je dobio zeleno svetlo, uvek može da kaže ne. Ovo pravo mu ostaje do poslednjeg trenutka”, dodaje Martina navodeći kako se svi nadaju da će Jan preživeti do novembra, kada joj je termin za porođaj.

(Denik/Blesk)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex