U Švicarskoj odobrena prva kapsula za eutanaziju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kapsula namijenjena za asistirani suicid dobila je odobrenje u Švicarskoj, a njen kreator vjeruje da bi trebala biti spremna za upotrebu u ovoj zemlji naredne godine.

Eutanazija je legalna u Švicarskoj, a u 2020. godine je to iskoriristiko 1.300 ljudi, pokazali su podaci dvije glavne organizacije za “asistirani suicid”. Životi ljudi su okončani gutanjem tečnog natrij pentobarbitala, koji ih dovodi u duboku komu prije nego preminu. Međutim, dr. Philip Nitschke je razvio kapsulu Sarco proizvedenu 3D printerom, koja nudi drugačiji pristup. Klijentima se garantuje brza i mirna smrt bez ikakvih hemikalija.

Kapsula realizira svoj cilj tako što se napuni azotom, čime se brzo smanjuje koncentracija kisika, a osoba koja se u njoj nalazi umire zbog hipoksije i hipokapnije. Djelovanje kapsule izaziva osjećaj dezorjentiranosti, a osoba može osjetiti i blagu euforiju prije nego izgubi svijest. Dr. Nitschke tvrdi da smrt nastupa nakon 30 sekundi te da nema niti panike niti osjećaja gušenja.

Također, kapsula se aktivira iznutra, tako da osoba može sama pritisnuti dugme kada bude spremna na to. Kapsula je prenosna te se može transportovati na bilo koju lokaciju.

Pravna provjera kapsule je okončana i može se koristiti bez prolema.

Treći prototip kapsule Sarco se trenutno pravi pomoću 3D printera u Nizozemskoj te bi trebao biti operativan u Švicarskoj 2022. godine.

Dr. Nitschke je prošle godine rekao da želi besplatno ustupiti ovu tehnologiju, tako da će program za printanje kapsule biti dostpan online.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex