Kreće naseljavanje novog glavnog grada Egipta (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi glavni grad Egipta uskoro će dobiti prve stanovnike. Umjesto Kaira, prijestonica će biti grad koji je u proteklom vremenu podignut u pustinji, a koji još nema ime.

Novi glavni grad lociran je 45 kilometara od Kaira, a predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi prije dva dana izdao je naredbu administraciji da u decembru počne sa preseljenjem. Time će početi šestomjesečni ‘probni period’ rada administracije iz novog kompleksa.

Riječ je o najvećem projektu od 2014. godine, kada je El Sisi došao na vlast, a planirano je da grad, po završetku svih građevinskih radova, ima gotovo sedam miliona stanovnika. Na samom početku, među njegovim prvim žiteljima biće oko 52 hiljade službenika administracije.

Na pokretanje tog projekta, El Sisijevu administraciju motivisao je dinamičan rast populacije Kaira koja bi se, prema procjenama demografa, do 2025. godine mogla povećati na čak 40 miliona.

U novom administrativnom centru biće, između ostalog, predsjedništvo države, vlada, parlament i sva ministarstva.

Pritom, grad će imati najmoderniji aerodrom u Egiptu, 20 oblakodera, među kojima će biti i najviša građevina u Africi, visoka 345 metara.

No, projekat novog glavnog grada naišao je i na brojne kritike. El Sisiju je naročito zamjerano na tome što je u gradnju uloženo 45 milijardi dolara, pri čemu su njegovi oponenti isticali kako bi bilo bolje da je taj novac uložen za oporavak privrede, te za obimniju rekonstrukciju Kaira.

Izmještanje administrativnog sjedišta van Kaira biće prvo otkad su ga muslimani osvojili u sedmom vijeku.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex