“Iz kuće samo sa POTVRDOM, i to na sat vremena u krugu od kilometar, 135 evra ako nemate masku i SVI SAMO TRČE”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Cela Evropa pogođena je novim talasom korona virusa, a skoro svakodnevno iz različitih zemalja stižu informacije o novim zatvaranjima i pooštravanju mera u borbi protiv pandemije.

Sagovornici “Blica” iz Italije, Holandije, Norveške, Slovenije i Grčke potvrdili su nam da je situacija teška i da su ograničenja veoma stroga, a ništa bolje stanje nije ni u Francuskoj.

“Od oktobra prošle godine u celoj Francuskoj je uveden policijski čas, prvo od 20 sati, pa onda u januaru i od 18h, a već nedeljama su pojedini departmani potpuno zatvoreni i vikendom. Pariska regija i Marsej za sada odolevaju, uprkos činjenici da je popunjenost bolničkih kapaciteta već na kritičnom nivou. Kako se predsednički izbori bliže, svaka odluka može značajno uticati na rejting, pa se uvođenje još drastičnijih i nepopularnijih mera odlaže do poslednjeg trenutka”, kaže u razgovoru za “Blic” Jasna Mitić, pravnica i prevodilac, rođena Beograđanka koja već 10 godina živi i radi u Francuskoj.

Ona navodi da se ova zemlja, tačno godinu dana od početka pandemije i prvog vanrednog stanja, suočava sa trećim talasom pandemije korona virusa i oko 30.000 novih slučajeva zaraze dnevno.

Kafići, barovi i restorani u Francuskoj su zatvoreni i jedino je moguće uzeti hranu i piće za poneti. Kako ističe naša sagovornica, neke prognoze govore da bi i do 70 odsto ugostiteljskih objekata u Francuskoj moglo da propadne do leta, kada se očekuje njihovo ponovno otvaranje.

“Sve ustanove kulture po kojima je Pariz poznat su zatvorene, pa već godinu dana nisam bila ni u pozorištu, ni u bioskopu, ni na koncertu, ali sam zato letos iskoristila priliku da posetim nekoliko izložbi u kratkom periodu od juna do oktobra, dok je to još bilo moguće”, priseća se Jasna.

Godinu dana rada od kuće

Ona kaže da je poslednji put u kancelariji bila pre tačno godinu dana, 16. marta prošle godine, i od tada radi od kuće. Iako joj ranije ustajanje i guranje u metrou na putu do posla ni najmanje ne nedostaje, nedostaju joj osećaj normalnosti i promena ambijenta, a najviše joj nedostaje viđanje sa ljudima posle posla.

“Velikoj većini zaposlenih koji rade od 9 do 18h, u koje i sama spadam, jedino vreme kada mogu da izađu da prošetaju i obave sve što nisu mogli preko nedelje sada je – vikend. Iako nema turista, Parižani koriste svaku priliku da vikendom izađu iz svojih domova, da provedu vreme u prirodi, u šetnji, ili na pikniku, pa se tako svakog vikenda u gradu stvara gužva kao u Novom Sadu za vreme Exita”, napominje Jasna i dodaje da je još jedna omiljena vikend-zanimacija Parižana postalo čekanje u redovima ispred prodavnica, pošto su svi tržni centri zatvoreni, ali pojedinačne radnje i dalje rade uz ograničen broj ljudi.

Jasna kaže da je okupljanje više od šest osoba zabranjeno kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, pa je prošle subote policija morala da interveniše i da udalji ljude sa keja na Seni, jer ih je bilo toliko da je bilo nemoguće poštovati sve obavezne sanitarne mere.

Šetnja bez maske – 135 evra

Maske su obavezne uvek i svuda, a kazna za nenošenje maske je od 135 evra, pa naviše. Ista je kazna i ako se nađete na ulici posle policijskog časa, a nemate potvrdu od poslodavca da ste tog dana radili, pa se zato kasnije vraćate kući.

“Pre policijskog časa, a tokom lokdauna, moglo je da se izađe iz kuće samo sa potvrdom i sa dobrim razlogom. Između ostalog, na listi su se nalazili odlazak kod lekara, pomoć starijoj osobi, odlazak do prodavnice ili apoteke po najosnovnije potrepštine, i sat vremena u krugu od kilometar od mesta boravka za šetnju (sebe ili psa) i rekreaciju. U jednom trenutku je bilo toliko trkača na ulicama, pomislili biste da se spremaju za maraton”, primećuje naša sagovornica.

U okviru mera iz tog perioda, postojala je i podela namirnica na neophodne i one druge, pa je u supermarketima, na primer, bilo moguće kupiti hranu, ali ne i kozmetiku (osim sredstava za osnovnu ličnu higijenu), jer je – “neko odlučio da krema za lice, maskara ili lak za nokte nisu neophodni u doba pandemije”!

Od najposećenijeg do grada duhova

Do prošle godine, Pariz je bio jedan od najposećenijih gradova na svetu sa više od 30 miliona turista godišnje. Prema rečima naše sagovornice, podaci pokazuju da su hoteli u Parizu imali 88 odsto manji prihod u 2020. nego godinu dana pre toga.

“Jedini turisti koji mogu da dođu u Francusku su oni iz Evropske unije, ali i njih je zanemarljivo malo u odnosu na vreme pre pandemije. Kraći boravci bez opravdanog razloga nisu dozvoljeni, a Šengen vize se ne izdaju od marta prošle godine. Za duži boravak, vize se izdaju samo za određene kategorije – za članove porodice Francuza i visokokvalifikovane radnike”, navodi Jasna.

Dodaje i da od početka februara iz Francuske ne može ni da se izađe bez opravdanog razloga, što uključuje smrt ili kritično zdravstveno stanje najužeg člana porodice, ili poslovno putovanje čije odlaganje bi dovelo do ozbiljnih finansijskih posledica za kompaniju ili privredu zemlje. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex