Hiljade ljudi preko Airbnb-a iznajmljuje smještaj u Ukrajini kako bi im finansijski pomogli

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Društvene mreže mogu biti jak pokretač kako negativnih tako i pozitivnih događaja, a jedan pozitivan nastao je u proteklih nekoliko dana, usljed razaranja Ukrajine. Korisnici Airbnb-a širom svijeta su se udružili da bi podržali Ukrajince.

Airbnb je digitalna platforma za kratkoročni najam smještaja, a početkom ovog mjeseca, usljed ruske invazije na Ukrajinu i brojnih sankcija toj zemlji, nastala je ideja zakazivanja i plaćanja smještaja u razorenim ukrajinskim gradovima.

U samo 48 sati, kako je objavio na Twitteru suosnivač i glavni izvršni direktor Airbnb-a Brian Chesky, na hiljade gostiju iz cijelog svijeta bukiralo je preko 61.000 noćenja u ukrajinskim gradovima koji su zahvaćeni ratnom invazijom Rusije.

U samo dva dana, ukrajinskim domaćinima je na taj način uplaćeno gotovo 2 miliona dolara, a najpoznatija globalna platforma za kratkoročni najam smještaja odrekla se svih naknada za domaćine i goste.

“Više od 34.000 noćenja rezervirali su gosti iz SAD-a, više od 8.000 gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, a oko 3.000 kanadski gosti. Vrijednost rezervacija je oko 2 miliona dolara, a Airbnb se odrekao svih naknada”, rekli su iz Airbnb-a.

Uz to, oni će, kako su ranije kazali, osigurati potpuno besplatno i 100.000 smještajnih jedinica za ukrajinske izbjeglice, a kao odgovor na rusku invaziju, blokirali su buking za Rusiju i Bjelorusiju, tako da se tamo preko Airbnb-a ne može unajmiti smještaj, niti ruski i bjeloruski gosti mogu bilo gdje u svijetu bukirati apartman ili sobu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker