Grci zbog Aja Sofije ukinuli turske serije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Grčka televizija ANT1 ukinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom leta, kao odgovor na odluku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju. Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao da je odluka doneta i da će uskoro biti predstavljen novi program, prenosi Telegraf.

profimedia 0296904402 1024x683

{module Oglas 1 – 2020}

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom leta, ali nakon onoga “što se dogodilo sa Aja Sofijom”, doneta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsetimo, Erdogan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savet poništio odluku donetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

{module Oglas 0 – 2020}

Prošle sedmice održana je i prva molitva u ovoj bogomolji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavesama.

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker