Evo zašto je Finska najsretnija zemlja na svijetu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

ghgf65645

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Finska se smatra jednom od najsretnijih zemalja, prenosi Bright Side. Možda razlog za to leži u sljedećim činjenicama:

1. Finci dosta vremena provode vani

Oko 70% teritorija Finske je prekriveno šumom i to je glavni razlog zbog kojeg se Finci osjećaju ugodno u šumama. Osjećaju se zaštićenim kada ih okružuje priroda i to ih smiruje. Također, dosta vremena provode vani i idu u šetnje i često voze bicikl .

2. Slobodno piju vodu

Finsku već zovu “zemljom hiljadu jezera”. Ova jezera nastala su kao posljedica ledenjaka koji se otopio prije oko 10.000 godina. Voda u njima je toliko čista da je mogu piti direktno iz slavine kod kuće, bez ikakvog dodatnog procesa pročišćavanja. Skoro svaki restoran će vam ponuditi bocu vode besplatno, čak i ako je zaboravite tražiti .
{module Oglas 2019 – U članku 0}

3. Dječji doplatak se isplaćuje redovno, sve dok dijete ne napuni 17 godina 

Roditelji u Finskoj dobivaju dječji doplatak u iznosu od 100 eura mjesečno. Ta svota se malo povećava sa svakim idućim djetetom rođenim u jednoj porodici i isplaćuje se sve dok dijete ne napuni 17 godina. Taj novac ljudi mogu trošiti kako žele, ali uglavnom ga ne koriste, već štede kako bi svom djetetu osigurali pristojan iznos za život u budućnosti. Osim toga, odmah nakon rođenja djeteta, roditelji dobivaju kutije koje sadrže sve stvari potrebne za bebu. U njima se nalaze 64 različita predmeta, uključujući odjeću, igračke, kao i sve informacije o brizi za novorođenče.

4. Imaju najbolju pizzu na svijetu

Sve je počelo sa Silviom Berlusconijem, talijanskim premijerom, koji je izjavio da ne voli finsku hranu. Posebno oštro je govorio o dimljenoj divljači bez okusa, i rekao da se ona ne može usporediti sa šunkom iz Parme. Tri godine kasnije, Finska je pobijedila na internacionalnom natjecanju u pravljenju pizze, ostavljajući Italiju iza sebe i predstavili su poznatu “Berlusconi” pizzu s jelenovim mesom.

5. Jedna su od vodećih zemalja u svijetu po reciklaži otpada

Finska se drži “kružne ekonomije” koja omogućava korištenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. 99% komunalnog otpada se ili reciklira ili spaljuje na posebnim mjestima, što kasnije stvara energiju.Također, 9 od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kojih je postotak recikliranja još veći.

6. Visok je stepen povjerenja u policiju

Posebnost finske policije nalazi se u tome što su oni, organizacijski, jedna formacija, a ne nekoliko zasebnih struktura kao u većini zemalja svijeta. To prakticiraju kako bi se suprotstavili mogućim pokušajima bilo koje grupe vladajućih krugova monopolizirati policiju i utjecati na nju. Kao što praksa pokazuje, ovo je bila jedna od najboljih odluka finske vlade, jer se pokazalo da gotovo 90% Finaca vjeruje policiji.
{module Oglas 2019 – U članku 2}

7. Postoji mnogo natjecanja u neobičnim sportovima

Sport je dio svakodnevnog života u Finskoj. Osim dobro poznatih sportova, u ovoj zemlji postoje natjecanja kao što su: natjecanje u brizi o ženi, u bacaju mobitela, lovu na komarce, sviranju zračne gitare i bacanju čizama.

8. Prva su zemlja koja svakom stanovniku daje pristup internetu

Od 2010. godine Finska je postala prva država na svijetu koja je ustanovila pravo građana na pristup internetu. Vlada je naredila dobavljačima interneta osigurati korisnicima interneta velike brzine odmah. Dok vlade drugih zemalja ne garantuju brzi internet zbog straha od piratstva, Finci su prepoznali da je internet nužan kako bi se bolje radilo.

9. Očevi provode više vremena s djecom nego majke

U ovoj zemlji je napisan niz zakona koji nagrađuju veću uključenost očeva u odgajanje djece. Na primjer, odsustvo očeva s posla može trajati 9 sedmica i tokom tog vremena im se isplaćuje 70% zarade. To je pretvorilo Finsku u prvu državu u kojoj očevi više sudjeluju u odgoju djece nego majke.

10. Zauzimaju drugo mjesto u svijetu po konzumaciji kafe

Prema podacima Međunarodnog udruženja za kafu, svaki Finac popije 26,5 kg kave godišnje. Svaka pauza za kafu na poslu ili u školi, za Fince je sveta stvar i uvijek se mora osigurati dovoljno vremena za nju.

11. Besplatno obrazovanje

Obrazovanje u Finskoj podrazumijeva znanje finskog i engleskog jezika, o čemu svjedoči i polaganje međunarodnih ispita u ovoj zemlji. Obrazovanje u javnim institucijama, kako u školama, tako i na sveučilištima, za one koji dolaze iz Evropske unije je besplatno. Također, obrazovanje u Finskoj smatra se jednim od najkvalitetnijih na svijetu.

12. Filozofija sreće: “Sisu and kalsarikännit”

Riječ “sisu” nema doslovan ekvivalent u drugim jezicima, ali se često prevodi kao stoička odlučnost, hrabrost i čvrstoća. Ta riječ označava potpunu smirenost, vitalnu energiju, snagu i emocionalnu samokontrolu. Ovaj koncept prerastao je u čitavu filozofiju i postao svojevrstan način života u Finskoj u 20. stoljeću. “Sisu” u dječjem odgoju promovira ideju da dijete može sve.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.