Epidemiološkinja: Znamo da je koronavirus postojao i 2003. godine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ljubica Latinović, epidemiološkinja koja radi kao savjetnik za komunikaciju rizika i odnosa sa partnerskim organizacijama Svjetske zdravstvene organizacije, izjavila je za N1 da stručnjaci “ne bi trebalo da budu totalno iznenađeni” pandemijom koronavirusa, jer se godinama mnoge zemlje spremaju za neku vrstu pandemije.

ljubica latinovic 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Ona ističe da se za ovaj virus znalo i 2003. godine, kao i da su njegova zaraznost i mutacija sa životinja na ljude iznenadile stručnjake.

“Radi se svakodnevno (na pronalaženju vakcine). Milioni naučnika i milioni specijalista rade da pronađu najbolji način kako možemo da se zaštitimo od koronavirusa. Kao što znate, nauka nosi sa sobom puno neizvesnosti i rizik. Svaki dan se zna sve više. Od samog početka mnoge stvari su bile jasnije nego što se dešavalo sa prošlim epidemijama. Radimo na tome da razumemo šta se dešava u pojedinim delovima sveta, zašto je negde više, a negde manje i koji je najbolji tretman za pacijente i narod”, kazala je doktorka Latinović.

{module Oglas 0 – 2020}

Podvukla je da su stručnjaci pozitivni, i da pokušavaju da dobiju što više vremena, što više slučajeva, a što manje smrtnosti.

“To je potrebno kako bi dozvolili specijalistima i naučnicima da rade prema dugoročnom rešenju. Da li možemo da kažemo kada će se to desiti, i da li ćemo da imamo leto kako smo zamislili, da li će deca moći u septembru da se vrate u školu, to sve moramo da u ovom trenutku ostavimo kao jednu neizvesnost”, poručuje doktorka Latinović.

Ona ocjenjuje da stručnjaci nisu mogli da budu “totalno iznenađeni”.

“Nije nešto što se nije moglo da se pretpostavi. Godinama se sve zemlje spremaju za neku moguću pandemiju. Ne znamo u tom trenutku koji će da bude mikrobiološki agent, mislili da smo da influenca najčešće dovodi do najvećeg broja ljudi koji mogu da se zaraze, i zemlje su se spremale za taj tip virusa. Bez obzira na to, znamo da je koronavirus postojao i 2003. i mislim da ne bi trebalo da smo totalno iznenađeni. E sad, svi planovi koje su zemlje imale, mogli su u prvom trenutku da se iskoriste. Modeli i projekcije su pomogli zemljama koje su se suočile sa koronom u tom prvom ‘odgovoru’. Iznenadile su neke karakteristike virtusa, ali ne možemo reći da baš nešto ovako nije moglo da se desi”, kaže Latinović.

{module Oglas 2 – 2020}

Prema njenim riječima, stručnjake su iznenadili velika zaraznost, činjenica da ne znamo odakle dolazi i kako se to desilo.

“Mutacija virusa sa životinje na čoveka još se istražuje. Šta se dešava sa virusom kada uđe u u čoveka fiziološki, još uvek se istražuje. Ono što se viđa u Aziji, nije uvek isto sa onim što se viđa u Evropi. Nejasno je i koliko živi u vazduhu, tako da još ima mnogo stvari koje se ispituju. Moramo da budemo strpljiviji, moramo da razumemo da se stvari menjaju iz dana u dan, i da je to normalno za vrstu situacije kakvu imamo. Sve što se uradilo u ovih 100 dana je mnogo, a tek ćemo još nogo stvari saznati”, naglašava Latinović.

Ona kaže da treba očekivati i “drugi talas”, koji je specifičan za sve epidemije, ali će biti u mnogo manjem obliku.

“Taj drugi talas dolazi obično kada već imamo vakcinu, ili nova saznanja, ili novi način lečenja, i onda je taj novi talas mnogo blaži nego prvi”, podvlači ona.

Prema njenim riječima, zemlje moraju da rade zajedno na prevenciji kako se ubuduće ne bi dešavale ovakve, ili slične situacije.

“Ova je situacije iz koje ćemo naučiti mnogo”, poručila je doktorka Latinović.

https://www.youtube.com/watch?v=LYlA3cTOEsA

Izvor: N1

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex