Džamija u Londonu postaje bolnica za oboljele od Covida-19

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Britansko Ministarstvo zdravlja odobrilo je zahtjev džamije da se jedan broj prostorija i velika dvorana pretvore u hospicij.

dzamija aja

{module Oglas 1 – 2020}

Po uzoru na muslimanske ljekare, koji su među prvima ispunili svoju obavezu u borbi protiv novog korona virusa, britanske džamije poduzele su inicijative koje su jedinstvene i bez presedana za molitvene objekte.

Možda u najvažnije primjere spada doborovoljna inicijativa londonske džamije da primi oboljele od bolsti Covid-19, što je svojevrstan presedan u Velikoj Britaniji i svijetu.

Ministarstvo zdravlja odobrilo je zahtjev džamije u sjeverozapadnom Londonu da se jedan broj prostorija i velika dvorana džamije pretvore u hospicij, nakon što je džamija dala sve garancije da će pacijentima pružiti svu neophodnu njegu i liječenje.

{module Oglas 0 – 2020}

Ovo je prvi put da su zdravstvene vlasti odobrile ovakve inicijative koje imaju za cilj smanjiti pritisak na bolnice, čime se, također, iskorištavaju mogućnosti koje džamije nude kada je riječ o prostoru i volonterima koji su u stanju pružiti skrb pacijentima.

Brojni muslimanski ljekari, poznati po stručnosti, predstavili su inicijativu zdravstvenim vlastima, koje su pristale na prijedlog, nakon što su utvrdili da medicinsko osoblje koje će nadzirati postupak posjeduje medicinsko iskustvo i stručnost koja im omogućava da vode brigu o oboljelima.

Prvi pacijenti do kraja aprila

Džamijske prostorije koje su korištene za podučavanje djece bit će dodijeljene određenoj kategoriji pacijenata koji su u kritičnoj fazi bolesti i žive posljednje dane života.

Ova grupa starijih osoba, za koje ljekari procjene da su teški slučajevi, bit će prebačena u džamiju radi pružanja medicinske njege, kako bi se oslobodili kreveti u bolnicama za ostale pacijente.

Džamija raspolaže sa 12 soba, pored velike dvorane, koja se koristi za svadbe i manifestacije.

U prvoj fazi može obezbijediti 23 kreveta, nakon što je doktor Mohammed Jiva okupio svoju zajednicu i pokrenuo donatorsku akciju kako bi se obezbijedila medicinska oprema.

{module Oglas 2 – 2020}

U roku od nekoliko dana uspijeli su prikupiti 20.000 hiljada funti (oko 12.300 dolara), tako da će džamija moći primiti prve pacijente do kraja ovog mjeseca.

Doktor Jiva kaže da ga je uprava džamije kontaktirala na početku širenja epidemije kako bi dobili njegovo mišljenje o načinu na koji se treba nositi s novonastalom situacijom.

Njegov odgovor na to je glasio: “Zašto u ovakvim okolnostima ne nudimo ništa društvu?” te dodao da je reakcija muslimanske manjine u regiji “divna”.

U svega nekoliko dana šezdesetak osoba, od medicinskih tehničara, ljekara do volontera, “dalo je doprinos ovoj inicijativi”.

Doktor Jiva planira povećati bolničke kapacitete na 55 kreveta tokom druge faze, naglasivši da je ova inicijativa pokrenuta kako bi koristila “svima, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, a ne samo muslimanima”.

Objašnjava da bolnice, kada procijene da ne postoje šanse za izlječenje u nekim slučajevima, donose odluke da bolesnike vrate kući ili u domove za starije osobe.

U skladu s medicinskim standardima

Kada ih, zbog straha od prenošenja infekcije, ne bude moguće vratiti u domove za starije osobe, “mi ćemo biti alternativa i primati te pacijente te im pružati neophodnu njegu”.

Briga o pacijentima u džamiji provodit će se u skladu sa svim medicinskim standardima u bolnicama.

Dr. Jiva je uspio dobiti podršku velikog broja muslimanskih ljekara, uključujući doktora Zahida Chauhana, dobitnika kraljevskog priznanja za svoje napore u borbi protiv beskućništva, pored niza ljekara raznih medicinskih specijalnosti, koji će radili pod vodstvom doktora Jiva, koji obično predvodi ljekarsko osoblje tokom putovanja na hadž.

Britanske džamije ušle su u mjesec ramazana u izuzetnim okolnostima bez presedana, što potvrđuje i predsjednik džamije Finsbury Park Mohammad Kozbar, koji je otkrio da je njegova džamija izradila plan djelovanja za mjesec ramazan za starije osobe, kao i za mlade članove muslimanske zajednice koji žive sami i bili su zavisni od džamije koja im je obezbjeđivala iftare.

“Sada su džamije zatvorene i bit će potrebno organizirati dostavu tih obroka”, dodao je.

Kozbar je govorio i o inicijativi koju je pokrenula džamija u koordinaciji s islamskim dobrotvornim organizacijama, a riječ je o podjeli obroka radnicima u britanskom zdravstvenom sektoru.

Nakon što se prva faza pokazala uspješnom, slijedi rad na proširenju kruga korisnika u raznim bolnicama u glavnom gradu Londonu.

Među inicijativama koje je najavila džamija također je otvaranje posebne telefonske linije u cilju pružanja psihološke i vjerske pomoći muslimanskoj manjini, preko koje mogu dobiti odgovore na pitanja od imama i psiholoških savjetnika.

Predavanja učenjaka putem interneta

Drugi cilj ove linije jee pružiti priliku starijim osobama koje nisu u mogućnosti da izađu vani da se jave i traže pomoć u dostavljanju hrane i lijekova.

“Imamo desetke volontera, koji, u saradnji s općinskim vlastima, dostavljaju hranu i lijekove”, rekao je Kozbar.

Džamija Finsbury Park je pokrenula kampanju za podizanje svijesti među muslimanskom zajednicom, putem publikacija na arapskom i engleskom jeziku, o važnosti socijalne distance.

Kozbar naglašava da muslimani “pokazuju veliku ozbiljnost u poštivanju zdravstvenih i vladinih smjernica, a džamije su bile prve koje su najavile zatvaranje svojih vrata i prije nego što je vlada uvela mjere izolacije”.

Kada je riječ o mjesecu ramazanu, Kozber otkriva da će džamija uživo prenositi predavanja učenjaka i šejhova putem interneta.

“Možda ova tehnika pruža neki vid utjehe zajednici koja je pogođena zatvaranjem džamija po prvi put u mjesecu ramazanu, ali svi to razumiju i smatraju da je zdravstvena sigurnost u ovom trenutku na prvom mjestu”, zaključuje Kozber.

Izvor: Al Jazeera

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.