Austrija uvodi “zeleni pasoš” od aprila

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Austrija namerava da već od aprila uvede takozvani “zeleni pasoš” koji treba da omogući ponovo slobodu putovanja, saopšteno je nakon sednice vlade.

“Ne želimo da čekamo na primenu na evropskom nivou”, ukazao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc odluku Austrije da prednjači u uvođenju “zelenog pasoša”.

On je istakao da je to prvi korak i priprema za evropsko zajedničko rešenje.

Naime, Evropska komisija planira da do 1. juna sprovede u delo odluku o uvođenju sertifikata kojim bi se omogućilo slobodno putovanje.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober najavio je da će Odboru za zdravstvo austrijskog parlamenta svoj predlog predstaviti već sutra i naglasio da treba da se reše pravna i tehnička pitanja, na čemu od 12. marta već radi nadležna ustanova.

On je objasnio da će “zeleni pasoš” biti sproveden u dve etape.

“Prva etapa je unošenje rezultata testova, kako ne bi bilo više potrebno sa sobom nositi papir sa rezultatom već se omogućilo korišćenje usluga uz QR kod. To će početi od sredine aprila. Druga etapa predviđa unošenje i dokaza o imunitetu za izlečene i vakcinisane, što će uslediti najkasnije do juna”, rekao je Anšober.

“Zeleni pasoš” sadržaće sertifikat o vakcinaciji, sertifikat o testiranju pi-si-ar ili antigenski, kao i sertifikat o izlečenju (najranije od 20. dana od prvog pozitivnog pi-si-ar testa).

Taj elektronski dokument biće besplatan za građane EU i sve pripadnike takozvanih trećih država koji žive u Uniji. Validnost pasoša predviđena je do kraja pandemije.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da i pored skorije ponovne uspostave slobode putovanja treba biti uzdržan.

On je podvukao da zajednički evropski pasoš najpre treba da omogući putovanje unutar EU.

“Prvi cilj mora biti da uspostavimo ponovo unutarevropsku movilnost”, rekao je Šalenberg.

Što se tiče putovanja u treće zemlje, ukazao je da će se “ophođenje” prema državama izvan Unije uskoro razmatrati. (Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.