Ako žena pokaže rukom ovaj znak, ona prolazi kroz pakao: Rizikuje da joj to bude poslednji pokret (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Znakovni poziv za pomoć sastoji se od dva pokreta: okretanje sagovorniku dlana sa savijenim palcem i preklapanje sa ostala četiri prsta

Ženska fondacija Kanade osmislila je znakovni poziv za pomoć u slučaju partnerskog nasilja u uslovima kada žrtva, zbog prisustva nasilnika, ne može od sagovornika verbalno da zatraži pomoć, ali može da pošalje vizuelnu poruku. Znakovni poziv za pomoć sastoji se od dva pokreta: okretanje sagovorniku dlana sa savijenim palcem i preklapanje sa ostala četiri prsta.

Motiv za osmišljavanje ovog znaka je izražena fizička i socijalna izolacija usled pandemije novog korona virusa, što je dovelo do porasta nasilja nad ženama u mnogim sredinama. Međutim, zaključujemo da je ovakav znak zaista koristan i primenjiv u svim situacijama kada žrtva ne može glasom, ali može vizuelno da zatraži pomoć: tokom video razgovora, ili preko komunikacijskih mreža kojima se može poslati slika, kao što su mesendžer, viber, votsap…

Ženska fondacija Kanade, vodeća organizacija u borbi za rodnu ravnopravnost u Kanadi, naglašava da je znak originalno osmišljen, odnosno da do sada nije imao značenje u međunarodnom znakovnom jeziku.

Saznaće i nasilnici za njega

– Kako se signal deli i postaje poznat javnosti, postoji rizik da nasilnik sazna za njega. Takođe, nasilnik često kontroliše svaki pokret svoje žrtve i svaku komunikaciju, zato ni ovaj znak nije univerzalno primenjivo rešenje, ali je još jedna alatka koja može biti korisna u odrđenim situacijama – navodi ženska fondacija Kanade.

Nekoliko zemalja sveta, među njima i neke iz našeg okruženja, zabeležilo je porast nasilja u porodici tokom izolacije.

Pogledajte kako taj apel izgleda u stvarnosti:

Žrtva tokom razgovora koji se bliži kraju traži recept za hleb od banane, ali ne zato što joj se jede, verovatno joj treba još koji sekund da pokaže znak. Zlostavljač, bar pretpostavljamo da je to on, sve vreme šeta iza njenih leđa i skoro se oseća napetost da svakog trenutka može da se okrene i primeti otvoreni dlan njene ruke. Ujedno, vidi se i promena na licu sagovornice, koja se tek malo omela devojčinim pokretima ruke, a onda nastavlja sa razgovorom.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex