Priča iz Subotice: Džamija nam daje snagu da živimo ovdje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Želja svakog džematlije Muhadžir džamije u Subotici je da se svako ko dođe ugodno osjeća, bez obzira koliko se dugo zadržao. I pored korone, zabrinutosti i mjera o očuvanju zdravlja u ovoj džamiji se radi. Nakon što je prošle godine završena gasulhana, na redu je bila i abdesthana.

I u ovoj ovakvoj situaciji mi nismo zastali. Od ranije smo završili gasulhanu. Tu nismo stali, premjestili smo biblioteku s donjeg sprat ana gornju učionicu tako da su I učionica I biblioteka na jednom mjestu. Na mjestu biblioteke napravili smo novu abdesthanu.

Taj dio projekta je završen I sad imamo novu, lijepo urađenu abdesthanu s toaletom posebno za muškarce, posebno za žene. Što se harema tiče, vidjeli smo potrebu za proširenjem džamije tako da se nadamo da ćemo do ramazana I to privesti kraju I da će džamija dočekati ramazan u novom ruhu, kaže Abdurahman ef. Salaj imam džamije u Subotici

Subotica je poznata po tome da u njoj živi više nacija, kultura, vjera. Jedino je, poručuje, način na koji se može opstati pomaganje jednih drugima.

Sevap je pomoći drugima I to mi je dalo više snage da ubuduće ljudima pomažem još više jer se na dobro uzvraća samo dobro.

I svakako, projekt Škole Kur’ana planiran odavno, nedavno realiziran

Brzo su se odazvali na naš zahtjev za nabavkom kombija koji nam je mnogo olakšao kako za Školu Kur’ana tako I za vjeronauku. Također, sva oprema je obezbijeđena iz Mešihata. Treba spomenuti I podršku iz Gradske uprave u izdvajanju sredstava za izgradnju pratećih objekata. To nikada nije manjkalo. Od 2008. Godine kada je napravljena svake godine se izdvaja za džamiju predviđena suma.

Vejsil Abazi jedan je od mujezina, džematlija s kojim se svi ponose.

Bez ove džamije ne znam kako bi živjeli u ovoj lijepoj Subotici. Džamija nam daje snagu da živimo ovdje. Preko ove džamije, Allah, dž.š. nas je uputio, I eto vjernici smo. Allah je dao da naši roditelji, pa mi, pa naše žene, djeca budemo vjernici. Zahvalni smo I osjećamo se bogatima s našom džamijom, kaže Abazi

Bogatstvo je u vjeri, džamiji, dobrim komšijskim odnosima.

Trudimo se da ih čuvamo, poštujemo I mogu reći da im mi muslimani, kao I naša omladina nikada niejdan problem nismo donijeli.

Priča iz Subotice u kojoj I u 22 sata svijetle kandilji a ezan se već dvije godine čuje s munare petkom na džumi uskoro u Ramazanskom programu STV. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex