Gradi se nova džamija u Pančevu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

PANČEVO ‒ U Pančevu će do kraja septembra biti završena izgradnja nove, savremene džamije pod organizacijom Vakufske direkcije, Medžlisa Islamske zajednice Pančeva, dela Rijaseta islamske zajednice Srbije.

Projektom objekata, ukupne površine preko 330 kvadrata na parceli u Ulici Lava Tolstoja 19, predviđena je izgradnja nove abdesthane, prostora u kojoj Muslimani obavljaju obredno pranje pre molitve, oko 200 kvadrata molitvenog prostora, dela u kojem bi žene mogle obavljati namaz, i odeljka za decu da uče svoju veru i veronauku.

Takođe, u okviru zdanja džamije biće mini biblioteka, stan za imama, kancelarije koje će koristiti uposlenici u Medžlisu zajednice, kao i komercijalni lokal uz samu ulicu. U ovom trenutku, prema navodima Medžliza IZ Pančeva, u toku je izgradnja krovne konstrukcije.

Na istom placu u centru grada, koji je kupljen 2008. godine, nalazio se objekat star 60 godina, u lošem građevinskom stanju, od dotrajalog materijala i loše konstrukcije. Zbog svega toga, navodi Rijaset Islamske zajednice Srbije, zgrada je zahtevala godinama unazad kontinuirane radove i održavanje i neophodna joj je bila rekonstrukcija. Zato se još pre pet godina i krenulo u postupak dobijanja građevinske dozvole, a kasnije tražena dozvola za renoviranje ‒ investiciono održavanje i dok je sve to trajalo, stari objekat se urušio.

„Muslimanima Pančeva neophodan je novi objekat koji bi zadovoljio njihove verske, obrazovne i kulturne potrebe. Obrazovanje je preduslov za međuversko razumevanje i suživot. Mi osećamo prepoznatljivi vojvođanski duh tolerancije, a saradnja sa gradom Pančevom je na visokom nivou. U kontaktima sa čelnicima grada razmenjene su više puta ideje o sprovođenju zajedničkih aktivnosti i kulturno-verskih manifestacija”, svojevremeno je izjavio za portal „013info”, Adis efendija Lutvija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pančeva.

Potpuna rekonstrukcija spratne zgrade, koja je već služila molitvi i slušanju učenja o veri za oko 500 islamskih vernika u Pančevu, obavlja se kao zadužbina Rijaseta islamske zajednice Srbije uz usku saradnju sa kancelarijom za vere, odnosno Ministarstvom pravde Republike Srbije. Nova spratna zgrada će biti klasične gradnje za stambeni objekat, kao i do sada, bez arhitektonskih obeležja džamije ‒ minareta.

(Politika)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.