Vučić: Tražit ćemo od KFOR-a da se srpska vojska vrati na sjever Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom posljednjih tenzija na sjeveru Kosova i kazao da će od KFOR-a tražiti da srpska vojska uđe u Kosovo.

Vučić je rekao da je usaglašen tekst koji će biti upućen komandantu KFOR-a na Kosovu i kojim će zatražiti povratak srbijanskih snaga sigurnosti na Kosovo.

“Odluka Vlade, u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsjednicom Vlade, bit će donijeta u ponedjeljak ili u utorak”, naveo je Vučić.

“Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dopušteno da se vrate na KiM da bi obavljao funkcije, kako su navedene u aneksu 2. Do danas sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku vojske i policije Republike Srbije”, rekao je Vučić čitajući dio usaglašenog teksta zahtjeva.

Istakao je da “nema iluzija i da zna da će oni taj zahtjev da odbiju”.

“Pravnički jezik je ovdje vrlo precizan, pa ćemo onda da vidimo dalje korake, ali je dobro, da nam jednog dana ne bi rekli da nikada to nismo tražili i da nikada nijedna Vlada i niko nije smio to da pita, zato što su nam držali sjekiru nad glavom i rekli ‘pitate li to, vi ste gotovi’ i onda znate da slijedi hibridni rat protiv vas i vaše vlade”, rekao je Vučić.

Vučić je u obraćanju rekao i da je uputio pismo predsjednicima vlada u državama EU koje nisu priznale Kosovo, a vezano za to što će Kosovo 15. decembra podnijeti zahtjev za članstvo u EU. Naveo je i da borba tek predstoji i da će žestoki pritisci na Srbiju krenuti od 17. decembra. Također kaže da će ubrzo objaviti note novih zemalja koje su povukle priznanje Kosova.

Izvor:Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
ljuti sandzaklija
Pouzdan član
ljuti sandzaklija
1 mjesec ranije

Samo sanjaj vucicu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker