Vučić otkrio – Evo šta je Priština tražila od nas

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

– Njihova ideja je da idemo na generalni sporazum od šest tačaka – otkiro je predsednik Aleksandar Vučić šta je Priština tražila na sastanku u Briselu.

– Prva je Generalni principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje, repetkusije), pod dva rešavanje problema iz ptošlosti (netsalih, konstatovanje i rešavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, uništenja privatne i javne svojine koje je Srbija otela od lažnog Kosova i ratna odšteta koju Srbija mora da plati), treća je saradnja u budućnosti, četiri isti odnos imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu i ljudi na KiM, pod pet ponovo razmatranje odnosa sa Srbima, šesto je ono što oni traže od Srbije.

Zatium su govorili o svojim danima u istoriji. Pomenuli 1989. godine i ukidanje autonomije Albancima na Kosovu, onda 1999. godine i oslobođenje, preskočili su 2004, pa su otišli na 2008. i došli do 2011. godine. Peti datum je 2012. čime su hteli da kažu da otada donose sami svoje odluke i da postulate nezavisno Kosovo mogu da sprovedu – naglasio je Vučić.

Tražili smo KS table, skočili su kao opareni

Došli smo u Brisel, Aljbin Kurti je rekao da svi moraju imati RKS tablice. Šta god da se desilo, mi kažemo dajte nam KS table, oni hoće da ukinu… Mi smo rekli nema problema, dajte im KS table, kao opareni su skočili sa “nećemo statusno neutralne table” – rekao je Vučić.

– Ne možete čoveku koji živi na severu Kosova i Metohije da mu izdajete papir, ali njima nije stalo do toga da to primene na meni ili vama, već da unište život naroda na severu. Sve će da odbiju. Odbili su svi, jer jedini smisao mučenje našeg naroda na KiM i njegovo protericvanje.

“Šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati”

-Naše je bilo da i danas kažemo ljudima mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša poruka je šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona i pogroma – poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Vučić je naglasio da je Priština sada posebno rešene da protera Srbe sa Kosova i Metohije i naglasio da smo u Briselu na razgovoru sa Aljbinom Kurtijem imali četiri zadatka”.

– Prvi, da sačuvamo, mir, sigurnost i bezbednost. Drugi, morali smo da izbegnemo osudu da nismo bili dovoljno kompromisni, da nismo došli sa idejama kako do kompromisa dođe. Treći, morali smo da brinemo o tome d ali ćemo biti proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, uvodi nesigurnost i nestabilnost. Četvrti, da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM. Poslednjih dana zavaladao je strah našeg naroda na severu Kosova posebno kod starijeg stanovništva – naglasio je Vučić.

Kako je rekao, još od 1999. godine sprovodi se permanentni teror nad srpskim stanovništvom i to je rezultiralo progonom više od 200.000 Srba sa KiM.

– Rekli su nam standardi pre statusa. Pokazali su nam kako izgledaju ti standardi kad su nam progonili narod. Posle toga traje naša teška, mukotrpna i jalova naša borba za opstanak našeg naroda i države na KiM. Šta god da uradite to služi za kafansko prepucavanje. Mi smo se trudili da još od 2013. godine kroz Briselski sporazum dobijemo mir, sigurnost i bez bezbednost za naš narod na KiM. Nikada nismo dobili Zajednicu srpskih opština – podvukao je Vučić.

– Sada su posebno rešeni da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije. Mi smo imali četiri zadataka.

Vučić se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije u Palati Srbija nešto posle 11 časova.

Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa KiM, zvaničnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, kao i direktori bolnica.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija..

Vučić je poručio u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

– Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane i celu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost – saopštio je Vučić u video-obraćanju na instagram nalogu ”budućnostsrbije.av”.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex