Vučić nakon sastanka s patrijarhom poslao poruku međunarodnoj zajednici: Sram vas bilo, lažovi (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao je konferenciju za medije nakon sastanaka s patrijarhom Porfirijem te se osvrnuo na situaciju na Kosovu i eskalaciju tenzija.

Na početku, Vučić se osvrnuo na odluku kosovske policije da zabrani ulazak patrijarhu Porfiriju.

“Bukvalno smo do 1 ujutro razgovarali. Upoznao sam patrijarha sa sitaucijom iz različitih uglova, političkog, ali i sigurnosnog. Mislim da jučerašnje nepuštanje patrijarha na Kosovo koje su prištinske vlasti izvele, najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo djelimično Priština, dovoljno je da pogledate saopćenja onih koji su najavljivali da će to oštro da osude”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Također, rekao je kako su saopćenja evropskih zvaničnika jedna od najvećih sramota.

“Mi smo Srbi krivi što imamo SPC i što je njen patrijarh poželio da ode u Pećku patrijaršiju. To saopćenje iz Evrope, tačno bih rekao da je to jedna od najvećih sramota koju su sebi mogli da priušte. Oni ne mogu ni patrijarha ni srpsku crkvu da otmu iz srca srpskog naroda”, ističe Vučić.

Osvrnuo se i na pitanje slobode kretanja koje potencira Evropska unija.

“Vidjeli ste da govore o slobodi kretanja. Veći su problem barikade koje su Srbi postavili kao znak protesta, nego što je zabranjen ulazak poglavaru jedne crkve. Gdje se to događa i da se pravite da ne primjećujete. Zbog čega neko histerično insistira na uklanjanju blokada? Zato što oni jedino tako vide način za rješavanje problema. Tim putevima Albanci uopće ne idu. Te puteve koriste samo Srbi sa sjevera Kosova koji podržavaju barikade kao vid protesta, borbe”, pojašnjava predsjednik Srbije.

Naglasio je kako će Srbija nastaviti voditi razgovore u interesu srpskog naroda na Kosovu.

“Vodimo razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice, zastupamo interese srpskog naroda na Kosovu. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet. Oni koji su gazili, zajedno s NATO zemljama teritorijalni integritet Srbije, pokušavaju to i danas”, ističe Vučić.

Vučić je pojasnio kako se vode razgovori i s američkim predstavnicima.

“Radimo i sa Lajčakom, Escobarom i ti razgovori teku. Uključili smo sve resurse i pokušavamo da sačuvamo mir, da se izborimo za mir. Te histerične prijetnje, večeras će da vas Kurti napadne, ne možete da dobijete ništa, cijeli svijet vidi da je Priština upravu. Shvatili smo i po saopćenju za patrijarha. Sram vas bilo sve, lažovi jedni”, poručio je predsjednik Srbije.

Na kraju svog govora, Vučić je rekao i šta kosovske vlasti imaju kao cilj.

“Njihov cilj je izbacivanje Srbije za sva vremena s Kosova i posebno izbacivanje neposlušnog srpskog naroda sa sjevera sa teritorije Kosova. Zato koriste sve svoje agente i po Beogradu i mnogim drugim mjestima. To je nešto s čim ćemo se suočavati”, zaključio je Vučić koji se na kraju zahvalio i narodu RS-a te Miloradu Dodiku na podršci.

(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker