Specijalni izaslanik Njemačke poručio Srbiji: Ne možete sjediti na dvije stolice, mi nismo glupi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od 1. marta ove godine, Manuel Sarrazin ekspert za istočnu Evropu i političar Zelenih, prvi je specijalni predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan. On je danas stigao u Beograd kako bi se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Sarrazin je nedavno boravio u Srbiji u delegaciji njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock koja je tom prilikom poručila da države kandidatkinje za članstvo u EU moraju uskladiti svoje stavove sa pozicijama EU na putu za članstvo referirajući se na izazove odnosa sa Ruskom Federacijom.

Specijalni predstavnik Njemačke za zapadni Balkan nedavno je izjavio kako je u interesu srbijanskih političara da zauzmu jasnu poziciju te da pogledaju šta se trenutno događa Ukrajini koja je također vjerovala u ruska obećanja.

“Moj utisak je da niti jedan od Putnovih argumenata nije nov. To je stara konstrukcija ruske vlade koja se podgrijava nevjerovatnim tvrdnjama kako je u Ukrajini došlo do rata. Ruska propaganda se zasniva na tome da ponavljanjem narativa njih stavi nama u glavu. To je kolonijalni rat i to je Putinov cilj”, kazao je za N1 Sarrazin.

U Srbiji bi se trebao sresti i sa predstavnicima opozicije.

“Moj utisak je da je mnogo lakše od navodnog bratstva sa Rusijom, što ste dalje od nje na mapi. Ja sam 18 puta bio u Ukrajini. Mislim da je ljudima u Srbiji lakše da tvrde da imaju neke bliske veze sa narodom Rusije ako nisu u neposrednoj blizini zločinačkog utjecaja tih ljudi”, mišljenja je Sarrazin.

Evropski zvaničnici već su nekoliko puta direktno naglašavali kako je važno da se zna da je Srbija strateški opredijeljena za ulazak u blok uprkos istraživanjima javnog mnijenja čiji rezultati govore da je većina građana u ovome trenutku protiv ulaska u EU.

“Mislim da morate imati sasvim jasan stav o ovome ratu. Očekujemo da to političari u Srbiji i vlada zajedno iznesu ne samo riječima već i djelima. Očekujemo od Srbije da se uskladi u sankcijama EU prema Rusiji. Svako ko u Srbiji racionalno razmišlja, bliskost sa EU će više cijeniti no onu sa Rusijom”, kazao je Sarazzin.

Smatra kako je Srbiji i politici Vučića u prethodnim godinama bila važna ravnoteža između dva bloka.

“Mi nismo glupi, mi to vidimo. Sada je jasno da su se vremena promijenila. Očekujemo od politike u Srbiji da nam da znak da je i ona to shvatila”, naglasio je specijalni predstavnik Njemačke.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
6 mjeseci ranije

Naravno da se vise nemoze tanzati na dve svadbe… Vrhuska iz BGzna da mora menjati punooo jer nemoze i jare i pare, dakle jasno i cisto nedaj boze da EU zavrne novcane subvencije Srbiji tek onda bih nastao ekonomski kolaps, nego cuti i “vezi konja gde ti gazda kaze”

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije

Нацисти су се повампирили, проговорили гласно, али спреман им је глогов колац у Москви. Морају се добро пробости ти погани овај пут

Ellai
Ellai
6 mjeseci ranije

Isto ko tebe cetnici

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker