Lavrov: Razgovarali smo o Balkanu, Srbija je najvažniji faktor mira u regiji (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov stigao je večeras u Beograd gdje je obavio sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na kraju sastanka šef ruske diplomatije naglasio je strateški karakter odnosa dvije zemlje.

Lavrov je naglasio kako su on i Vučić razgovarali i o mogućnosti sastanka Putina i Vučića, a ruski šef diplomatije naglasio je kako će se taj sastanak u budućnosti sigurno desiti.

“Razmatrali smo moguće kontakte na nivou predsjednika i dogovorit ćemo se o terminu tog sastanka”, poručio je Lavrov.

Nakon uvodnog dijela, Lavrov je poručio kako dvije delegacije razgovarale i o regionalnim pitanjima, naročito problemu Kosova.

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima. Rusija se zalaže da se rješenje situacije na Kosovu pronađe u okviru dijaloga Beograda i Prištine te da rješenje odobri Vijeće sigurnosti UN-a i to je naš stav koji je naglašavao i predsjednik Putin. Zabrinuti smo provokacijama na sjeveru Kosova koje su se mogle vidjeti tokom septembra”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije naglasio je kako će i Sjedinjene Američke Države imati važnu ulogu naročito s aspekta zahtjeva Prištine.

“Naglasio bih da uvijek u našim kontaktima s EU podsjećamo na odgovornost Brisela. Vrijeme je da se ispune dogovori postignuti prije nekoliko godina, posebno stvaranje zajednice srpskih općina na Kosovu što je utvrđeno 2013. godine. Polazimo od toga da naši američki partneri koriste svoj utjecaj koji je bitan na Prištinu da bi osigurali normalan tok pregovaračkih procesa”, ističe Lavrov.

Na kraju, ruski šef diplomatije naglasio je kako se na sastanku razgovaralo i o situaciji u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

“Naravno da smo razgovarali i o situaciji na Balkanu. Polazimo od toga da Srbija i dalje najvažniji faktor mira u regiji i njeno mišljenje uvijek treba uzimati u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i u razmjeni mišljenja. Zahvalan sam Vučiću na gostoprimstvu i želim da naglasim strateški karakter naših odnosa”, zaključio je Lavrov.(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker