Sinisa Mali: Povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da se pred Vladom Republike Srbije sutra naći budžet za 2022. godinu, a kojim se, između ostalog, predviđa povećanje penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije.

– Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata što je u proseku oko 7,3 odsto – rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

To povećanje trebalo bi da stupi na snagu od januaara naredne godine, a obuhvatalo bi sve zaposlene u javnom sektoru, njih oko pola miliona.

Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od osam posto ona bila veća za 4.000 dinara. Oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci istovremeno bi mogli da računaju na dodatnih 4.800 dinara u narednoj godini.

S druge strane, zaposleni u prosveti koji u proseku zarađuju po oko 60.000 dinara mogu da računaju na povišicu od oko 4.200 dinara..

Mali je dodao i da je reč o još jednoj potvrdi da težimo rastu životnog standarda iz godinu u godinu. On je podsetio i da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za čak 9,4 odsto, te da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada

„Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo. Prosečna zarada raste iz meseca u mesec“, rekao je Mali.

Plate su i prošle godine rasle u javnom sektoru.

Godinu dana ranije u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su takođe povećane i to u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Za deset meseci ove godine imamo deficit u budžetu od 98 milijardi dinara. Planirali smo 300 milijardi dinara, što znači da je mnogo bolji rezultat nego što smo planirali rekao je Mali.

U decembru još 20 evra

Ministar je rekao da građani u decembru mogu očekivati i dodatnih 20 evra pomoći i podsetio da svi koji su se prijavili za 30 plus 30 evra nema potrebe ponovo da se prijavljuju, pošto će pomoć automatski biti uplaćena na njihove račune. Objasnio je i da oni koji se nisu prijavili, a koji su u međuvremenu postali punoletni, mogu da se prijave za tu pomoć od 15. do 30 novembra.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker