U KAFANU I KLUB SAMO SA KOVID PROPUSNICOM: Srbija po broju inficiranih prva u Evropi, uvode se kovid propusnice

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sa pozicije zemlje u kojoj je vakcinacija protiv kovida 19 počela ranije nego u EU, i koja sve vreme ima vakcina na lageru, Srbija je došla do toga da smo trenutno po broju inficiranih prvi u Evropi i drugi u svetu.

Dalje ubrzavanje epidemije, bar delimično, mogle bi da uspore kovid-propusnice, za čije uvođenje je, kako je juče najavio dr Mirsad Đerlek, državni sekretar za zdravstvo, sve spremno. Čeka se samo definitivna odluka Kriznog štaba. Propusnice će biti uvedene u noćnim klubovima, barovima, kafićima, restoranima u zatvorenom, ali među lekarima, koji su se prvi zalagali za njihovo uvođenje, sad vlada mišljenje da se sa ovom merom zakasnilo.

Virus se već dosta raširio, a dominantni delta soj se tri do četiri puta brže prenosi nego izvorni virus korona. Juče je virus potvrđen kod 7.232 od 25.014 testiranih. Preminulo je još 38 obolelih, a za samo 24 sata broj hospitalizovanih povećan je za 198. Sada je u bolnicama 4.837 pacijenata, od kojih 188 na respiratoru.

Epidemiolozi uopšte nemaju dilemu da bismo sada bili u boljoj situaciji da smo ranije uveli propusnice za javne prostore, koje odavno primenjuju mnoge zemlje. One podrazumevaju jedan od tri uslova za ulazak u zatvorene objekte, a u nekim zemljama uključujući i Sloveniju, i u bašte restorana – da je osoba preležala kovid 19, da je vakcinisana ili da ima negativan test na koronu.

To je medicinski deo Kriznog štaba tražio pre početka ovog talasa epidemije, ali je tada protumačeno da bi takva mera bila protivustavna.

– Za kovid-propusnice je uglavnom sve spremno i čeka se definitivna odluka – kaže dr Đerlek. – Pravnici kažu da to nije protivustavno, posebno na onim mestima na kojim ljudi ne moraju da borave. Ne moramo da idemo u noćne klubove, restorane i barove. Bitno je da sve to uskladimo sa Ustavom i da nemamo sutra ljude koji će se pozivati na kršenje ljudskih prava, Ustava, a to smo već sa pravnicima raščistili. Samo se čeka odluka Kriznog štaba, da se vidi kako će se to sprovoditi u delo i da se vidi kako će se svaka institucija ponaosob ponašati po tom pitanju.

Đerlek kaže da kovid-propusnice mogu da budu vrlo bitno sredstvo za uspostavljanje kontrole nad epidemijom, zato što će zaustaviti mešanje vakcinisanih i nevakcinisanih, i na taj način sprečiti širenje virusa.

– Tako da nije kasno za propusnice, naravno. Imamo sigurno još mnogo godina borbe sa virusom korona, jer time što nismo postigli dovoljan broj vakcinisanih, produžili smo postojanje i opstanak virusa na našem terenu i ta borba će još trajati.

Odluka o uvođenju kovid-sertifikata doneta je na sednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona 11. septembra.

DNEVNO UMRE PUN AUTOBUS LJUDI

ŠEF Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da bi epidemiološka situacija u Srbiji bila još gora da nije vakcinisano oko tri miliona ljudi:

– Svakog dana u Srbiji umire jedan autobus ljudi, ako to nije alarm, onda ne znam šta je alarm i šta će da probudi ljude da se vakcinišu – kaže Ivanuša. – Analiza urađena u Engleskoj pokazala je među umrlima od kovida u prvih sedam meseci ove godine bilo jedan odsto vakcinisanih, od kojih je većina već bila u veoma lošem zdravstvenom stanju. Devedeset devet odsto bilo je nevakcinisanih. (Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker