Rusi sve više traže stanove u Beogradu, ali za iznajmljivanje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rat u Ukrajini i kriza koja je nastala, utiče na sve privredne grane, a da li će cijene nekretnina u Srbiji i ostatku Evrope nastaviti tendenciju rasta zavisit će od brzine rješavanja situacije u Ukrajini, kaže sagovornik srbijanskog Telegraf Biznisa.

Prema procjeni ekonomiste i izvršnog direktora agencije za nekretnine City Expert Miloša Mitića kretanje ponude i tražnje na tržištu nekretnina za sada ostaje u stabilnim tokovima, a bankarski sektor je mnogo stabilniji nego u ranijim godinama velikih kriza.

Na pitanje, da li ima pojačanih upita za zakup stanova na Novom Beogradu zbog najava širenja pojedinih timova i dolaska radnika iz inostranstva, pa i Ukrajine i Rusije, odnosno koji stanovi za zakup se najprije odu, Mitić kaže:

– Potražnja za stanovima na Novom Beogradu je konstantna i zato su i cijene u odnosu na druge općine u Beogradu veće. U posljednjem periodu zabilježen je rast cijena kvadrata na ovoj općini i najveća razlika u cijeni po kvadratu u odnosu na ostale beogradske općine, ali to ne možemo da povežemo sa sve većim brojem Rusa koji dolaze kod nas, zato što oni traže stanove za zakup, a ne za kupovinu – kaže Mitić.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene alociraju kod nas.

– Uglavnom traže Beograd i Novi Sad, a radi se o ljudima veće platežne moći, uglavnom iz IT industrije gdje vrlo često i sama kompanija plaća troškove zakupa. Često se radi o većem broju ljudi koji dolazi pa se najprije traže veći stanovi i kuće, nakon toga i stanovi sa jednom ili više spavaćih soba u cjenovnom rangu iznad 500 eura, prije svega u kondominijumima blizu centra grada i u opštinama koje su i generalno tražene i dobro povezane sa gradom i poslovnim centrima – kaže sagovornik Telegrafa.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker