Novi uslovi za ulazak u Austriju, Njemačku i Švajcarsku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ulazak u Austriju od danas je moguć isključivo uz važeći 2G sertifikat i dodatno PCR testiranje, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici austrijske vlade. S druge strane, za ulazak u Švajcarsku biće dovoljni PCR testovi kao i brzi antigenski testovi urađeni u poslenja 24 časa dok je ulazak u Nemačku sada lakši za građane šest evropskih država koje su skinute sa crvene liste.

Pravila za ulazak u Austriju pooštrena su da bi se, kako je navedeno, obuzdalo globalno širenje varijante Omikron. Validan 2G sertifikat i dodatni PCR test ne stariji od 72 sata odnose se na ulazak iz svih zemalja. Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test za ulazak u Austriju.

Obaveze da imaju negativan PCR test oslobođeni su samo oni koji su primili takozvanu buster dozu neke od vakcina koju Austrija priznaje (Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Sinovak i Sinofarm).

Vakcina Sputnjik V nije odobrena, dok vakcine Sinofarm i Sinovak važe samo za ulazak u Austriju, ali ne kao dokaz o vakcinaciji u smislu pravila 2G (vakcinisana lica i lica koja su preležala bolest) prilikom boravka u Austriji.

Osobe bez PCR testa ili buster doze podležu obavezi registracije i moraju da se pridržavaju kućnog karantina dok ne prikažu negativan rezultat PCR testa. Registracija i obavezan karantin traju deset dana, a dobrovoljni test moguće je uraditi najranije petog dana. Dan ulaska smatra se „nultim danom“.

Period važenja potvrda o vakcinaciji u Austriji skraćen je sa 12 na devet meseci od dana potpune imunizacije.

Švajcarska, u koju se do skoro moglo ući samo sa PCR testom urađenom u prethodna 72 sata, danas je uvela nova pravila: Prihvataće se i brzi antigensti testovi urađeni u poslenja 24 časa dok vakcinisane osobe ili osobe koje su preležale kovid više neće morati da pokazuju drugi test četiri do sedam dana nakon ulaska u državu.

Švajcarska je u poslednjih sedam dana zabeležila 47.688 novih slučajeva i 109 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Što se Nemačke tiče, iako su nove mere najavljene prošle nedelje, jedina promena za sada tiče se skidanja šest evropskih država sa crvene liste. Naime, građani Albanije, Bugarske, Estonije, Letonije, Severne Makedonije i Moldavije sada mogu lakše ući u Nemačku.

Građani Srbije trenutno bez karantina mogu da uđu u Nemačku ako su vakcinisani Fajzerom, Astra-zenekom ili Modernom. Ne priznaju se Sinofarm i Sputnjik.

Izvor:N1, Agencije

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex