“Neće on sa 14 GODINA na kraju mene da maltretira”! Svi pričaju o kazni koju je jedna majka iz Srbije priredila sinu: Naš psiholog komentariše drastične “metode” koje su izazvale lavinu komentara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jedna neimenovana mama iz Srbije koja na TikToku objavljuje saržaj pod nadimkom ‘nina23122000’ podelila je dva snimka na pomenutoj društvenoj mreži u okviru kojih je otkrila svoje diskutabilne metode vaspitavanja. Izazvala je burne reakcije i brojne komentare – neki je oštro osuđuju, drugi podržavaju. Ova mama kao jedan vid kazne praktikuje uništavanje materijalnih stvari koje njen sin voli.

Na prvom snimku ona pokazuje da je zbog problematičnog ponašanja detetu iscepala skupu, brendiranu sportsku garderobu, te da je rešila da ubuduće nosi onu daleko povoljniju. “Pošto za**bavaš i smeješ se deci koja možda ovo nemaju da kupe… E, pa nećeš. Sad ćeš ovo da nosiš”, priča ona besnim tonom.

Na narednom snimku ista žena pokazuje polomljen i uništen iPhone telefon uz pojašnjenje: “E ovako završi telefon kad ne sluša. Kad kažeš “Uči”, a kaže “Neću za inat”. E ovako, pa sad gledaj, sine moj, u plafon”.

Kako je sama u komentarima ispod objava napisala, radi se o muškom detetu od 14 godina, koje je sa ulaskom u tinejdžerke godine postalo problematično. Nije odmah počela sa ekstremnim merama -u početku mu je samo oduzimala telefon, ali to nije dalo dugoročne rezultate.

“Probala sam na sve moguće načine da budem fer i da imamo dogovor. Ali kada dođu u godine od 13-14 i počnu bahato da se ponašaju, moraju se mere preduzeti. I verujte da mi novca nimalo žao nije, bitnije je sačuvati pamet zdravu nego nekoliko stotina evra”, piše ona u jednom od komentara.

“Autoritet, strahopoštovanje i da vidi da mogu onako kako ja hoću, a ne kako on koji ima 14 godina da mene na kraju maltretira”, napisala je na drugom komentaru.

Oba videa je pregledalo po oko 200 hiljada ljudi, a mišljenja korisnika društvenih mreža su podeljena. Neki su joj čestitali na čvrstoj ruci i nepopustljivosti, dok drugi veruju da je preterala, te da je upravo ovakav vid roditeljskog stava nešto što u deci izaziva bunt.

ŠTA KAŽE PSIHOLOG

Objave ove majke komentariše za Žena rs Tatjana Daničić.

“Sigurno je da takvim ponašanjem izaziva veliku količinu besa kod deteta koje na tom uzrastu može da odreaguje povlačenjem u sebe, i da ne ulazi u sukob sa majkom. Ali kada poraste, verovatno će biti prilično nasilno, kao posledica onogo što doživljava“, napominje naša sagovornica i izdvaja potpuno suprotne i jedino ispravne metode vaspitanja:

“Ono što je veoma važno naglasiti jeste da je detetu najvažnije obezbediti osećaj sigurnosti. Kada to izostane, ono se kasnije u životu oseća nesigurno i kao nekompletna ličnost se ophodi prema drugima. Uloga roditelja je da voli svoje dete i da ga vaspitava, a vaspitanje podrazumeva postavljanje granica odnosno ograničenja, u odnosu na to šta je dozvoljeno, a šta nije. Dete treba da bude svesno da ga roditelji vole, a kada se postavlajju granice, to se čini kritikovanjem njegovog ponašanja, a ne njegove ličnosti. Postupci majke o kojoj govorimo ne mogu da imaju dobre posledice na razvoj i život deteta i ne treba da budu usvojeni kao modeli ponašanja roditelja”.

Psiholog napominje i da deci nisu potrebni brendirana odeća i (skupi) mobilni telefoni nego da im to roditelji kupuju kao statusni simbol, roditeljima važan zbog njihovog osećaja nesigurnosti.

Izvor:zena.blic.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
19 dana ranije

Pa vi psiholozi ste toliko stručni pa nam se zato dešavaju tragedije.

Miroslav
Miroslav
19 dana ranije

Apsolutno ispravan stav majke prema detetu od 14 godina. Neko sam ko je gledao nasilje oca prema majci, neko ko je dobijao batine i zasluženo i ne zasluženo i sa mojim današnjim stavovima sam im apsolutno zahvalan za svaki šamar. A moj stav je da se mora znati red u svemu, obaveze, a i prava i mora se znati poštovanje i uvažavanje normalnih običnih ljudi.

Sasa
Sasa
17 dana ranije

Ajde da pitamo tu doktorku kakva su njena deca ako ih ima.ili koliko ih ima.psiholozi i psihojatri su veci pacijenti od svojih pacijenata.posto se krecem u tom krulgu ljidi gde su psiholozi i psihijatri 75% njih je razvedeno,u 90% slucajeva su ozenili pacijente a njihova deca su obicno narkomani,sponzoruse i neradnici.

Vladeta
Vladeta
5 dana ranije

Samo batine i kažnjavanja izolacijom i drugim zabranama. A pošto je zakon to zabranio nema pomoći.
Uništavanja materijalnih dobara nema svrhe, nije ih dete zaradilo niti će nove pa mu nije ni žao. To će roditelj opet kupiti.

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker