Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske povodom potrage Matej Periš: Reakcija MUP-a Srbije neprimjerena

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U saopštenju se ističe da Hrvatska cijeni rad svih uključenih službi u potragu i nada se najboljem ishodu i dodaje da je rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o sljedu događaja zajednički prioritet i jedini smisao izjave predsjednika vlade

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je kao “deplasiranu i neprimjerenu” reakciju MUP Srbije koji je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “besmislenim” komentarima ne ometa rad pripadnika srpske policije i potragu za nestalim mladićem Matejem Perišem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u četvrtak je pozvalo Plenkovića “da pokaže poštovanje prema porodici nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP”.

MUP Srbije time je reagovao na izjavu Plenkovića da poznaje oca nestalog mladića, da je u kontaktu sa predstavnicima hrvatskih i srpskih vlasti, ali da još nedostaju cjelovite informacije o tome šta se dogodilo Perišu.

“Prema ovome što dobijam, informacije, nemamo cjelinu šta se dogodilo. Ovog trenutku ne mogu komentarisati tuđe izjave. Meni je važno da saznamo šta se dogodilo”, rekao je premijer Hrvatske na Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova danas je izrazilo žaljenje zbog “deplasirane i neprimjerene reakcije MUP Srbije” na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koja je, kako je navedeno, pogrešno interpretirana.

“Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istakao kvalitetnu saradnju ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Hrvatska cijeni rad svih uključenih službi u potragu i nada se najboljem ishodu i dodaje da je rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o sljedu događaja zajednički prioritet i jedini smisao izjave predsjednika vlade na prijemu povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru.

Hrvatsko ministarstvo navodi da “kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srpskih policajaca tokom potrage, nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi”.

Stoga, kako se dodaje, “čudi ishitrena i neočekivana reakcija MUP-a Srbije tim više što je u obraćanju na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV Plenković istakao da će hrvatska vlada ustrajati u politici dijaloga i mira i uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i saradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Hrvatsko ministarstvo ocjenjuje da je “bespredmetna i neobjašnjiva” reakcija MUP-a Srbije na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može da razumije.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak saradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije.

U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne doprinosi dobroj saradnji dvije zemlje u potrazi koja još traje, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se izražava nada da će se “dosadašnja kvalitetna saradnja policija dvije zemlje, uz velik angažman srpskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i posebno njegove porodice koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost”.

Izvor:Beta

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker