Korona virus: Vakcinacija nas čeka svake godine, kažu stručnjaci iz Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U svetu je do sada zaraženo više od 171,7 miliona ljudi, a preminulo 3,56 miliona. Dato je 1,94 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Dok epidemiolozi u Srbiji kažu da je „normalan život” na dohvat ruke i pozivaju mlade da prime vakcinu kako bi počela sezona svadbi i festivala, u australijskoj državi Viktorija produžava se mera karantina na još nedelju dana, a iz Nacionalne zdravstvene službe kažu da u Škotskoj počinje treći talas epidemije.

Imunolog Miodrag Čolić rekao je da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinela vakcinacija.

„Mislim da ćemo morati redovno da se vakcinišemo”, rekao je Čolić za RTS, napomenuvši da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv virusa, ali u nešto manjem obimu.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo sedam ljudi, a zaraženo još 230. Od početka pandemije umrlo je 6.872 ljudi.

U Španiji su otvorene diskoteke i klubovi, ali još uvek nije potvrđeno da li je unutar ugostiteljskih objekata dozvoljeno da se pleše.

U svetu je do sada zaraženo više od 171,7 miliona ljudi, a preminulo 3,56 miliona. Dato je 1,94 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo sedam ljudi, a zaraženo još 230.

Od početka pandemije umrlo je 6.872 ljudi.

U bolnicama je trenutno 594 ljudi, a na respiratorima je 41 pacijent.

U poslednja 24 sata testirano je 11.421 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 712.702 slučaja zaraze.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, dato ukupno 4.655.711 doza vakcina protiv kovida.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu vakcine i onih koji su primili obe doze je 2.566.288. Obe doze vakcine primile su 2.089.423 osobe.

Imunolog Miodrag Čolić rekao je da masovnost vakcinacije u zemljama regiona nije toliko velika, ali da se i u njima smanjuje broj zaraženih, odnosno zaustavlja kriva.

„To je odraz prirodnog toka ove epidemije”, rekao je Čolić za RTS.

Napomenuo je da je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno da se u Srbiji vakciniše 70 odsto stanovništva.

Čolić je rekao da je vrlo teško i skoro nemoguće sprovoditi skrining i testiranje takozvanog ćelijskog imuniteta koji ima značajnu ulogu.

„Titar antitela i odsustvo antitela ne znači da li imamo ili nemamo zaštitu, odnosno koliko će nas štititi”, kaže imunolog i dodaje da misli da treba redovno da se vakcinišemo, jer je imunitet ograničen na maksimalno godinu dana.

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid 19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, rekao je Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za IT i e-Upravu.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, rečeno je Televiziji N1 u Kancelariji za IT.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

(BBC)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker