Kon: Tražićemo zatvaranje i važenje kovid propusnica 24 časa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

BEOGRAD – Srpski epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je uvjeren da će biti donijeta odluka o produžetku raspusta u školama u Srbiji, ali i ocijenio da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 časa, kao i zatvaranje na deset dana.

-Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih – rekao je Kon za RTS.

On je naveo da medicinski dio Kriznog štaba insistira na tome da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude donijeta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenja kontakata i izvan škola.

-Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole – rekao je Kon.

Dodao je  da je to  ono što su od početka tražili – da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena, da rade objekti samo za hranu, lijekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom.

Kon smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 časa.

-To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbijedilo da se to potpuno kontroliše – rekao je Kon.

Ukazao je na to da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da je razmišljanje da se pređe na 24 sata potpuno logično.

-To je ono što očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu – poručio je Kon.

Istakao je da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski dio Kriznog štaba to tražiti.

-Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno – objasnio je Kon.

Za raspust kaže da je gotovo potpuno uvjeren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti donijeta.

-Što se tiče odluka koje se tiču kovid propusnica od 24 sata i eventualnog skraćenja radnog vremena deset dana – u medicinskom delu Kriznog štaba postoji jedinstvo, čak i šire od toga, iz Ministarstva zdravlja postoji saglasnost, videćemo na sednici kako će se to prodiskutovati – rekao je Kon.

Sjednica Kriznog štaba za borbu protiv vurzsa korona zakazana je za danas za 15.30 sati. (Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker