“NE BIH TO DAO ČOVEKU I OSTAVIO GA SAMOG” – Lekar koji je bio upućen u stanje preminulog hrvatskog novinara: Ovo što doktor na snimku govori NEMA SMISLA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sa medicinskim stanjem preminulog novinara Vladimira Matijanića poslednjih par godina bio je upoznat dr Petar Šore, specijalist reumatologije, interne medicine i sportske medicine.

On tvrdi da je Matijanić bio itekako imunokompromitovan, što je suprotno onome što je prerano umrlom novinaru preko telefona rekao lekar Hitnog infektološkog prijema KBC Split.

– Ovo što doktor na snimku govori nema nikakvog smisla – rekao je dr Šore, objavio je Index.hr.

To da li je pacijent uzimao terapiju ne određuje da li je on bio imunokompromitovan, već imunokompromitovanost određuju njegove dijagnoze, a za njih se lekar na telefonu nije preterano interesovao.

Vladimir je bio itekako imunokompromitovan i njegovo je stanje bilo ozbiljno. On je 99 odsto imunokompromitovan zbog dijagnoze, tek 1% je imunokompromitovan zbog terapije – rekao je dr Šore i dodao da je velika greška što Matijanić nije prepoznat kao imunokompromitovani pacijent, ali i to što ga nisu na vreme primili u bolnicu.

“Vrlo bahato”

– Na telefonu ga je pitao koliko “dekortina” uzima i od kada, a uopšte ga nije zanimala njegova istorija bolesti – Vladimir je unazag dve godine zbog autoimunih bolesti bio hospitalizovan. Ofrlje su to ocenili. Siguran sam da takvih slučajeva na dnevnoj bazi u splitskoj bolnici ima na stotine, samo niko o tome ne vodi računa – kaže dr Šore.

– Veoma bahat način pristupa problemu. Pa i od samog načina komunikacije prema pacijentu, kad ga pita da li je vakcinisan i onda kaže “e je***a”. Ne ulazi u meritum stvari, ne interesira se za to što mu je neko pogrešno savetovao da se ne vakciniše. Banalizovana je njegova bolest. Vladimir je sam rekao “imam Sjogren, sarkoidozu i druge dve bolesti”, pacijent je izričito rekao da je imunokompromitovan na bazi dijagnoze, ne na bazi terapije – ističe reumatolog.

“Dekortin”, koji je Vladimir pio tek drugi dan kad se najgore dogodilo, je kortikosteroid. Kad je hitna pomoć prvi put došla, Andrea Topić, novinarka “Indeksa” i životna partnerka Matijanića, upitala ih je “da li mu može biti loše od dekortina, kortikosteroida”, na što su rekli da ne može, da mu nije loše od toga i dali su mu injekciju, lek koji je također kortikosteroid, “solumedrol 40” u dozi 2IM, navodi Index.hr. Šore kaže da su kortikosteroidi uobičajeni u lečenju kovida, ali jedino u slučaju da se to odvija u bolnici, pod stalnim medicinskim nadzorom, a ne kod kuće kako ne bi došlo do ovoga što se, zapravo, i dogodilo.

“Ne bih to dao čoveku i ostavio ga samog”

– Ja se ne bih usudio da dam čoveku injekciju “solumedrola” i ostavim ga samog kod kuće. Pogrešno je što su mu to dali i ostavili ga kod kuće a da ne prate što se dešava sa plućima – podvukao je dr Šore.

Medicinski tim, da stvar bude gora, Matijaniću nije napravio ni EKG. Obdukcija, koja još nije dovršena, pokazala je masivni plućni edem.

Nije jasno ni kako je hitna po prvom dolasku na dokumentaciju napisala da se u slučaju pogoršanja Matijanić javi na Hitnu infektologiju kad već tada, kako kaže Topić, Matijanić nije mogao da se obuče jer nije mogao ni da se pomakne a ona nije mogla da ga odnese do automobila.

Da je to bilo moguće, dodaje, već bi ranije to napravili, kao što su napravili 2. avgusta i zamolili da ga hospitalizuju ali su ih na Hitnoj infektologiji odbili.

Topić je rekla i da su Hitnu koja je došla prvi put, u 13:07, molili da ga povedu sa sobom, ali oni su to dobili rekavši da se radi o normalnim simptomima kovida. Index.hr podseća i da su sa Hitne infektološke više puta Matijaniću rekli da ne treba da dođe u bolnicu ili da sam odluči da li mu je potrebna hospitalizacija, što se može čuti na objavljenim snimcima.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex