IMAĆEMO ZA DAN DO 30.000 ZARAŽENIH? Korona se širi kao šumski požar, sve više prvih pregleda, pojačan radi kovid-ambulanti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U SVE kovid-ambulante, po nalogu Ministarstva zdravlja, biće raspoređen dodatni broj lekara, sestara i tehničara, jer se očekuje da će najveći pritisak u ovom talasu kovida biti na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Virus se širi brzinom šumskog požara, pa je moguće da se iz dana u dan duplira broj inficiranih, kao što se već događa u zemljama u koje je omikron ranije stigao.

Projekcije stručnjaka o tome šta nas čeka su više ili manje pesimističke: zamenik direktora UKC Niš prof. dr Radmilo Janković upozorava da će sigurno biti više od 10.000, možda 20.000, čak i 30.000 zaraženih dnevno, dok epidemiolog dr Radmilo Petrović ne očekuje da ćemo preći 10.000 inficiranih za 24 sata. Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, za “Novosti” kaže da su takve projekcije preuranjene, ali čak i da se obistine, da je zdravstveni sistem pripremljen i za najteži scenario epidemije.

U cirkulaciji su dva soja korone, što epidemiološku situaciju dodatno komplikuje: delta, za koju stručnjaci tvrde da je još dominantna, i omikron, za koji bi se na osnovu rapidnog povećanja broja inficiranih, ipak, reklo da preuzima primat.

I po redovima ispred kovid-ambulanti jasno je da idemo ka vrhu novog, petog talasa epidemije. Po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara pojačan je rad svih kovid-ambulanti. To podrazumeva da je angažovan maksimalan broj zdravstvenih radnika i trijažnih ambulanti, a od danas prijemno-trijažna ambulanta u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu na Zvezdari ponovo počinje da radi u kovid-sistemu.

– Obistinilo se ono što smo očekivali, ali smo se gledajući iskustva drugih zemalja, unapred pripremili – kaže dr Đerlek. – U poslednja dva dana imamo duge redove ispred kovid-ambulanti, jer je broj pregleda povećan za 100 do čak 200 odsto. Zato je Ministarstvo zdravlja izdalo nalog da kovid-ambulante produže radno vreme do 22 sata, i da povećaju broj ekipa. Isto važi i za laboratorije.

Za tri dana, od ponedeljka do srede, broj novoinficiranih se utrostručio – sa 2.765 na 7.488.

– Radi se enorman broj testova, pa su povećani i dijagnostički kapaciteti. Juče je testirano više od 25.500 ljudi – kaže dr Đerlek. – Srećom, rapidni skok broja novoinficiranih u ovom trenutku ne prati i povećanje potrebe za hospitalizacijom, ali korona nas je već mnogo puta iznenadila i svašta možemo da očekujemo. Najmanje što nam treba je dizanje panike i licitiranje brojem novoinficiranih do kojeg možemo stići. Sigurno je da ćemo, kao što se to dogodilo u svim zemljama gde je ušao omikron, imati porast inficiranja, ali ja želim da ohrabrim građane, da znaju da je zdravstveni sistem spreman.

Doktor Đerlek kaže da već postoji operativni plan ako dođe do povećanja potreba za hospitalizacijom koje ustanove će se i na koji način uključivati u kovid-sistem.

– Možemo doći u situaciju da zbog masovnog inficiranja mnogi zaposleni moraju na bolovanje, ali ni zdravstveni sistem ni funkcionisanje države neće biti ugroženi. Preraspodelićemo se – kaže dr Đerlek.

PRED ČETVRTOM DOZOM 700.000 LJUDI

BUSTER dozu do sada je primilo više od 1,7 miliona stanovnika, a oko 700.000 njih, onih sa pridruženim bolestima, trenutno je pred četvrtom dozom – kaže dr Mirsad Đerlek.

– To kažem na osnovu preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju da se “sinofarm”, kao dodatna doza daje posle četiri, a sve ostale antikovid-vakcine posle pet meseci od prve doze. Još čekamo njihove preporuke da li će se u Srbiji najugroženijima preporučiti i četvrta doza. (Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker