Dramatična prognoza dr Kona: Nikada nećemo skroz skinuti maske

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dr Predrag Kon je istakao da je kolektivni otpor prema merama doveo do toga da i dalje vodimo bitku sa koronom.

Kako je istakao epidemiolog i član Kriznog štaba, omikron soj je slabiji, pa zbog te činjenice, mnogi nastavljaju da krše mere i da izbegavaju vakcinaciju.

“Utisak o omikronu jeste da sveukupno gledano izaziva blaže oboljenje, ali nemamo podatke na koje možemo da se oslonimo. Najgore je što još ne znamo kako će se bolest reflektovati kod starijih, teških i hroničnih bolesnika sa oslabljenim imunitetom. Najveći problem su pre svega mladi koji ne žele da se vakcinišu. Samo 30% je vakcinisanih ispod 30 godina. Kod gripa smo vakcinisali starije, efektivnost je između 30% i 50%, ali je vakcina prvenstveno štitila živote. A da se sada štite mladi, smanjila bi se cirkulacija virusa koji izaziva kovid 19”, istakao je Kon za Kurir.

Kako je naveo, nakon novogodišnjih i božićnih praznika, neminovno je da će doći do naglog skoka novozaraženih u Srbiji..

“Nekih pet dana posle dočeka Nove godine biće nagli porast, koji će se registrovati tek nešto kasnije. Porast ide oko 20%, a ići će i preko 30%, pa i do 50% na nedeljnom nivou. Sada imamo prosek 1.200 novozaraženih nedeljno, a ako bude 30% veći, znači to će biti 1.600 sledeće nedelje, što znači da će u nekim danima preći i 2.000. Jasno je da će doći do naglog povećanja, brojke će rasti iz nedelje u nedelju”, istakao je epidemiolog i dodao da je reinfekcija pet puta češća kod omikrona nego kod ostalih značajnih varijanti.

Kon navodi da je i dalje jedino rešenje  uvođenje novih mera, i to onih koje već nedeljama unazad predlažu iz medicinskog dela Kriznog štaba, a što se ne prihvata – zabrane javnih okupljanja za praznike i propusnice 24 sata.

DA LI JE U PLANU I ČETVRTA DOZA?

“To zaista još nije na dnevnom redu kod nas, videćemo rezultate iz Izraela. Kod četvrte doze prvo se mora razmišljati o ugroženima – hronični bolesnici, osobe sa oslabljeni imunitetom, na dijalizi, dijabetičari na terapiji, oni na zračenju, a onda dolaze u obzir i svi stariji.

Dotle ćemo imati podatke šta konkretno omikron izaziva, prvenstveno kod starijih. Pitanje narednih doza biće neprekidno na dnevnom redu sve dok ovaj virus ne pokaže da je sezonski i da ne utiče toliko na zdravstveni sistem”, istakao je dr Kon.

SKIDANJE MASKI NI NA VIDIKU

Epidemiolog dodaje da lično smatra da maske nikad nećemo skinuti u potpunosti jer što polako stiže do svesti ljudi da je zagađenje vazduha ubica, da se može pratiti nivo zagađenja i ponašati se u skladu sa onim što ti podaci daju. “Naravno, ne svi, nego jedan procenat ljudi. A da li maske protiv korone skidamo ove godine, ne mogu da kažem. U nekom momentu doći će dotle da se neće nositi maske, osim kad postoji rizik, što će biti naglašeno, a videćemo da li i obaveza ili samo preporuka”, naveo je dr Kon i dodao da se Krizni štab neće raspuštati sve dok se situacija sa koronom ne stabilizuje u potpunosti.

“Ipak, moja najveća želja u Novoj godini je da se raspusti Krizni štab i da više nije potreban. Građanima želim ličnu sreću i da se što pre oslobode bilo kakve brige vezano za kovid, ali i da se zaštite vakcinama i time sami sebi pomognu da budu sigurniji da neće imati tešku formu bolesti”, rekao je za kraj.

(MONDO/Kurir)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
NekoIzMase
NekoIzMase
2 godina ranije

Skinuti i njih i vas i cijelu tu priču samo onog dana kada narod odluči da ugasi televizore i kaže da je više bilo dosta. Ali daleko smo od tog dana pa i dalje slušamo tebe i pratimo vaša pravila.

Radnik
Radnik
2 godina ranije

Robijaćeš duuugo,smradu prodani,neljudski !!!!

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex