Turković – Iz rudnika “Štavalj” dolazi najkvalitetniji ekološki ugalj u Srbiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sjenica – Posmatrajući kvalitet mrkog uglja, dolazi se do zaključka da naš rudnik „Štavalj”, nadomak Sjenice, koji posluje u okviru JP “Resavica”, proizvodi najkvalitetniji, “ekološki ugalj” na teritoriji Srbije, ističe u razgovoru za RINU Mesko Turković, direktor rudnika uglja „Štavalj”.

Inače, u okviru JP za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica” iz Resavice posluje devet rudnika. „Kop je na Pešteru, na 1.000 metara nadmorske visine, na sjeničkom basenu, gde je do sada istraženo i overeno 245 miliona tona mrkog uglja. U pitanju je najveći rezervoar mrkog uglja mimo teritorije Kosova i Metohije”, napominje Turković. On objašnjava zašto je u pitanju “ekološki” i najispravniji ugalj te navodi da je daleko ispred kvaliteta lignita koji se nalazi na Kosovu, u Kolubari, Kostolcu.

„Ekološki ugalj je zbog niskog postotka sumpora – 0,1 odsto i negde 8-11 odsto pepela. Kada se uzme u obzir činjenica da rudnik u Pljevljima eksploatiše ugalj sa blizu 30 odsto pepela i dva odsto sumpora, može se sa sigurnošću reći da je kod nas posredi ekološko gorivo”, kaže Turković.

Što se tiče zaposlenog kadra, trenutno je zaposleno 420 ljudi, što po njemu nije dovoljno te navodi da je prisutan konstatni nedostatak radne snage kao i stalno otvoren konkurs za radnike.

Takođe, odatle se, uopšteno uzev, greju gradovi Zapadne Srbije, Čačak, Požega, Priboj, Bajina Bašta, Prijepolje, Užice…

Upitan kako je u tom kraju praktično ugalj jeftiniji od drva, navodi da je cena drva 55 evra po metru kubnom, a tona uglja 6.262 dinara.

„Gledajući energetsku vrednost, jedna tona uglja zamenjuje tri kubna metra drva. Ali, cenu određuje Vlada Srbije i ona nije menjana osam godina”, objašnjava.

Rudnik “Štavalj” dobio je novi menadžment, od kojeg se očekuje da ulije “novu krv” u poslovanje i da se krene putem daljeg napretka.

„Tačno tako, imamo novo poslovodstvo, nadamo se da će krenuti jednim osveženjem. Ima obećanja da će biti ulaganja i da ćemo uz proširene kapacitete ići dalje još brže i kvalitetnije. U to ne sumnjamo”, naglasio je sagovornik RINE.

Rudnici iz sistema “Resavice” bili su jako devastirani poslednjih desetak godina, a novi menadžment na čelu sa Sašom Spasićem ubrzano radi na popravljanju standarda rudara kao i svih drugih aspekata posla i uslova rada.

GZS/RINA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker