Sandžak – Feha platila struju, Stana kupila lekove

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Naši čitaoci Safet Bronja iz Nemačke i Marija Milojević iz Austrije obradovali usamljene starice Fehu Ćosović iz Braćaka na Pešteru i Stanu Minić iz Dragočeva na Rogozni.

2 8 1068x801

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Kada je čuo da starica Feha Ćosović iz sela Braćak na Pešteru ne može da plati dug za struju i da su iz Elektrodistribucije u Sjenici dva puta dolazili da joj isključe svetlo, naš čitalac Safet Bronja koji živi i radi u Nemačkoj (i često pomaže sirotinji u rodnom kraju) nije mogao da sedi skrštenih ruku. Odmah je pozvao humanitarca Hida Muratovića, zamolio ga da sačeka novac i baka Fehi ponese 200 evra.

Deset godina baka nije plaćala struju, dug se nakupio na 22.000 dinara, nešto manje od 200 evra, a ona ove pare nikada ne bi mogla da sakupi i verovatno bi uskoro ostala u mraku, srećom, dobri ljudi, poput Safeta Bronje, to nisu dozvolili.

– Dug smo regulisali i baka će, bar što se struje i svetla tiče, jedno vreme biti mirna – priča Muratović i ističe da je kod baka Fehe rešen samo jedan problem, a da nevolje ostaju.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Poput drugih usamljenih starica na Pešteru, Rogozni i Goliji o kojima niko ne brine i kojima pomažu samo dobri ljudi i čitaoci „Vesti“, i baka Feha često ostaje bez hleba, najosnovnijih namirnica i lekova i sredstava za higijenu, a uvek su problem drva i struja.

– Srećom, dobri ljudi, mahom iz naše dijaspore i čitaoci „Vesti“, pomažu joj da preživi u surovom „sandžačkom Sibiru“, pomogli su joj i prošle jeseni da pripremi drva za zimu, nabavi brašno i druge najosnovije namirnice i obezbedi se potrebnim lekovima. Nažalost, drugi usamljeni starci u ovom kraju, a mnogo ih je, nisu bili takve sreće. Neki od njih, poput Dušimira Vuksanovića iz Pačevine kod Novog Pazara, ne mogu da kupe ni najpotrebnije lekove, a o namirnicama i da ne govorimo – ističe Muratović.

Donaciju od 100 evra dobila je i starica Stana Minić iz zabitog sela Dragočevo na Rogozni koja, takođe, živi sama i dve i po decenije nije sišla u grad. A polednji put lekar je, prilikom posete Rogozni, pregledao pre 15 godina.

3 6 696x927

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Prepisao mi je tada i dao šaku lekova. Velike probleme imam sa kostoboljom i reumom, a savetovao mi je još tada da idem u banju, a ja nisam imala ni za hleb, a kamoli za odlazak u udaljeni Novi Pazar – priča baka Stana kojoj je donaciju od 100 evra poslala naša čitateljka Marija Milojević iz Beča.

Ova dobrotvorka, rodom sa severa Kosova, u propratnom pismu navodi da redovno čita „Vesti“ i da pomno prati događanja u rodnom kraju, posebno na prostoru planine Golije koja „pokriva“ velike delove opština Zubin Potok, Novi Pazar, Zvečan i Leposavić.

Bog vam pomogao!

– Bog neka pomogne ovom dobrom čoveku Safetu Bronji! Da nije bilo njega ostala bih bez svetla. Ne znam kako bih u mraku i bez televizora koji mi je jedini ukućanin i jedina razonoda. Hvala svima koji su mi do sada pomagali, svima želim mnogo sreće i dobrog zdravlja – poručuje baka Feha sa Peštera.

Reuma zadaje najveće muke
– Zamolila sam poštara Rada Jokovića, jedinog čoveka koji me, uz moje komšije i rođake iz susednog sela poseti tokom zime, da mi iz Novog Pazara donese gelove i lekove za reumu i kostobolju, sve sam dobila, ostalo je i za kafu, šećer i najpotrebnije namirnice, hvala veliko mojoj donatorki Mariji, Bog neka je čuva – poručuje starica.

(Vesti online)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex