Zukorlić: Vlast mora biti podređena interesu naroda

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Narod je jedina suštinska vrijednost, a država i vlast trebali bi biti servisne vrijednosti u službi naroda. Narod je narod ciljna kategorija, zbog kojeg postoji sve ostalo”, ocijenio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić u svojoj 16. besjedi govoreći na temu “Država, vlast, narod”.

zukorlic besjeda 2 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

“Šta je smisao postojanja države i njena uloga? Da li je država vrijednost koja je nužna i neophodna sama po sebi? Kroz ljudsku povjest imamo situacija i primjera kada je država bila smisao sama sebi, međutim to nije pravi i stvarni smisao postojanja države, i to nije svijetla strana historijata postojanja i funkcioniranja država. Dakle, država spada u one kategorije vrijednosti i smisla koje nisu same po sebi vrijednost, već su neka vrsta vrijednosti koja ima kategoriju sredstva, odnosno o nečemu što treba da nas dovede do neke vrijednosti.

Ukoliko tretiramo ova tri pojma narod, država i vlast, možemo zaključiti da je narod jedina suštinska vrijednost među ovim pojmovima. Ako bismo gradacijski formirali ovu listu na prvom mjestu bi bio narod, na drugom mjestu država i na trećem mjestu vlast. To bi značilo da je narod ciljna kategorija, zbog kojeg postoji sve ostalo. Zbog narod postoji i država i vlast. Zbog države postoji vlast a zbog vlasti ne postoji ništa. Ovo je ono što jeste osnovni i ključni smisao harmonije ovih odnosa, logična i etički utemeljen. Da li je tako u praksi? U uređenim državama ova lista izgleda ovako, u neuređenim državama samo okrenite listu. U neuređenim državama je na vrhu liste vlast, pa država, pa narod. To znači da u neuređenim državama zbog vlasti postoje i država i narod. Istina, postoje trenuci kada se i u neuređenim državama nastoji predstavi drugačija slika, to je obično u vremenu predizborne kampanje”, rekao je Zukorlić.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Zukorlić je javnost podsjetio na primjere zloupotrebe vlasti, posebno u periodu kada je na mjestu predsjednika bio Boris Tadić.

“Sjećam se teških dana kada smo imali nasrtaje tih političara na naš integritet i lični i institucionalni, na Islamsku zajednicu, na njihov pokušaj obračuna sa nama, na slanje policije, specijalnih snaga…zloupotrebu vlasti protiv nas koji im nisu htjeli kleknuti. Sjećam se šta im je bio izgovor, kada bi mi kazali nešto kritički o predsjedniku države tada, ili o vladi, o nekim ministrima… u takvim situacijama skoro sve vlasti imaju skoro identičan izgovor, oni te odmah proglase državnim neprijateljem. Kada kažeš neku kritičku riječ protiv tadašnjeg predsjednika, on neće da kaže oni su napali mene, mene su kritikovali, mene samtraju lošim… ne, ne, on kaže oni su napali državu. Čekaj predsjedniče jesi li ti Luj XIV”, kazao je Zukorlić.

Zukorlić je govorio i o fenomenu lojalnosti prema državi.

“U razvijenim zemljama postoji percepcija odnosa u državi na temelju društvenog ugovora. Šta je to društveni ugovor? To je ugovor između države koju predstavlja vlast i naroda sa druge strane. Taj ugovor je baziran na definiranju prava i obaveza, gdje se definira međusobna lojalnost u smislu prava i obaveza. To znači da postoji set prava i sa jedne i sa druge strane i set obaveza i sa jedne i sa druge strane. Uređena država ima ravnotežu između prava i obaveza u pogledu aktera i jedne i druge strane. A u stepeni te ravnoteže se ogleda kvalitet uređenosti jedne države. Samo ukoliko se uspostavi ravnoteža između prava i obaveza i sa jedne i sa druge strane možemo imati društvo blagostanja, prosperiteta, napretka”, zaključio je Zukorlić.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.