Zukorlić – Situacija sa korona virusom pokazala da je Novom Pazaru neophodan klinički centar (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Posle ručka” na Happy televiziji na temu vanrednog stanja i trenutne situacije sa korona virusom.

Capture 1

{module Oglas 1 – 2020}

Zukorlić još jednom ukazao na problem stigmatizacije Novog Pazara i njegovih građana koji su kako navodi, kroz dvodenvnu hajku, prikazivani kao najnedisciplinovaniji u zemlji.

– Imali smo izvještaje da Novopazarci krše norme, izlaze masovno u vrijeme policijskog časa, što nije bilo tačno. Dešavali su se iznimni slučajevi koji svakako treba procesuirati. U Novom Pazaru se dešavalo sve ono što se dešavalo u svim većim čaršijama, ali ja vam govorim da se samo Novi Pazar izdvajao kao meta kroz medijske natpise.

Komentarišući snimak od 20. marta “Novi Pazar u vrijeme vanrednog stanja” na kojem se vide ulice pune građana, akademik Zukorlić poručio da je riječ o stigmatizaciji, te da je snimak trebalo uporediti sa situacijom u istom vremenu u Beogradu, Subotici, Novom Sadu.

{module Oglas 2 – 2020}

– Svako izdvajanje je stigma. Mi nismo uporedno vidjeli kako je isto vrijeme u drugim mjestima. Nisam za to da se neko izdvoji i kaže “E ONI POSEBNO NE POŠTUJU”, zato što to nije tačno. Ovo je bilo dizanje sistema. Po prvi puta se desilo da se sa ovim suočavamo i trebalo je da uđe u svijest građanima.

Zukorlić govorio i o zahtjevima koje je ranije iznio a tiču se uslova za muslimane koji su smješteni u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu (odvojenost muškaraca i žena, halal ishrana i mjesto za namaz), kao i zahtjevu da se u Novom Pazaru hitno formira Covid centar u kojem će biti smješteni pacijenti iz Sandžaka.

– Moja je ideja prevashodno bila opremanje prostora u Novom Pazaru, to je bila opcija A. Zato smo mi kazali i meni je drago da su državni organi to odmah prepoznali i da su taj naš zahtjev usvojili i krenulo je opremanje Medicinske škole za te svrhe. Ovim smo postigli dvostruki efekat, prvo ćemo da rasteretimo Sajam a drugo lakše ćemo ostvariti potrebe muslimana.

Akademik Zukorlić kazao da je u situaciji sa korona virusom došlo da izražaja ono na šta je ranije ukazivao, a to je neravnomjerna geografska raspoređenost kliničkih centara.

– Na jednoj četvrtini zemlje imamo četiri klinička centra. Mi imamo cijelu zapadnu Srbiju, cijelu južnu Srbiju bez kliničkog centra. Zato je insistiram, i ovo je sad prilika da se možda i sa ovim privremenim bolnicama i dodatnim ulaganjima u Novi Pazar  udare temelji kliničkog centra, koji će onda da pokrije sav taj prostor. Ja govorim o kliničkom centru kao pravu građana, kao realnoj potrebi zbog geografske udaljenosti i značajnog broja stanovnika.

Donaciju 13 respiratora, akademik Zukorlić vidi kao znak da državama ima kapaciteta za jedan ovakav projekat.

Pogledajte snimak cijele emisije:

{module Oglas 0 – 2020}

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags –>

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMuamerZukorlic%2Fvideos%2F569138317038379%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>
<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
// You can place JavaScript like this

</script>
<?php
// You can place PHP like this

?>
{/source}

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.